Portrettekening van het proces. Links bovenaan zie je R. Kelly en zijn advocaten. Links onderaan een vrouw die een getuigenis aflegt.

Proces tegen zanger R. Kelly: "Ambtenaar omgekocht om huwelijk met minderjarige zangeres Aaliyah te regelen"

Op het proces tegen de Amerikaanse r&b-zanger R. Kelly in New York heeft zijn voormalige tourmanager getuigd dat hij in 1994 in naam van R. Kelly een ambtenaar omgekocht heeft in ruil voor valse identiteitspapieren. Die waren nodig om het illegale huwelijk met de minderjarige zangeres Aaliyah (15) te kunnen regelen. Er waren al lang geruchten over omkoping, maar de zanger zelf noemde die altijd absurd. R. Kelly staat terecht voor een hele resem klachten, waaronder misbruik van minderjarigen, volwassen vrouwen, en het bezit van kinderporno.

In New York is vorige week het langverwachte proces gestart tegen de Amerikaanse r&b-zanger R. Kelly, die vooral eind jaren 90, begin jaren 2000 erg populair was. Kelly zit sinds 2019 in voorhechtenis na een hele resem klachten over onder meer misbruik van minderjarigen. Maar hij wordt ook beschuldigd van bijvoorbeeld mensenhandel, afpersing en omkoping.

Het proces in New York is niet het enige waar R. Kelly moet terechtstaan, hij zal zich ook nog moeten verantwoorden voor gelijkaardige aanklachten in Illinois en Minnesota. De openbare aanklagers beschuldigen de zanger van fysiek, seksueel en psychologisch misbruik van minderjarigen, meisjes en jongens, en van volwassen vrouwen. Volgens de aanklagers maakte hij videobeelden van het seksueel misbruik en schakelde hij een team van getrouwen in om zijn wensen in te willigen en slachtoffers te zoeken.

Maar bovenal is het het eerste proces waarin R. Kelly terechtstaat voor beschuldigingen omtrent zijn huwelijk met r&b-zangeres Aaliyah in 1994. Aaliyah was toen 15, R. Kelly 27. De zanger zou een ambtenaar hebben omgekocht om valse identiteitsdocumenten te kunnen krijgen.

Wie is R. Kelly?


R. Kelly (54, echte naam Robert Sylvester Kelly) is een Amerikaanse r&b-zanger, bij ons vooral bekend van de hits "I believe I can fly" (1997) en "If I could turn back the hands of time" (1998). Daarnaast was hij actief als songwriter en muziekproducent. De laatste jaren kwam hij meermaals negatief in het nieuws door zijn seksuele relaties met minderjarigen. Sinds 2019 zit hij in voorhechtenis in de gevangenis. In de documentaire "Surving R. Kelly" uit 2019 getuigen meerdere slachtoffers.

R. Kelly tijdens een concert in Los Angeles, 2013

Huwelijk met minderjarige zangeres Aaliyah: "Omkoping"

Flashback naar 31 augustus 1994. In een geheime ceremonie in een hotel in Chicago, Illinois, trouwt R. Kelly (27), met Aaliyah (15). Zij is een opkomende r&b-zangeres en heeft eerder in 1994 haar debuutalbum uitgebracht, "Age ain't nothing but a number" ("leeftijd is maar een getal", red), geproducet door R. Kelly. Aaliyah houdt zelf haar leeftijd geheim voor het grote publiek.

Enkele maanden later lekt het huwelijk uit en wordt het na een rechtszaak door Aaliyahs familie nietig verklaard omdat Aaliyah minderjarig is. Het stel gaat uit elkaar, Aaliyah zet haar carrière voort en scoort ook hier hits, zoals "More than a woman" en "Rock the boat". In 2001 sterft ze in een vliegtuigongeluk.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Op de officiële huwelijksdocumenten staat dat de vrouw waarmee R. Kelly in 1994 trouwt 18 jaar is. Hij heeft zelf nooit een duidelijk antwoord gegeven op de vraag hoe hij in 1994 met Aaliyah kon trouwen terwijl ze minderjarig was. De zanger houdt vol dat hij niet wist dat Aaliyah minderjarig was.

Twee jaar geleden dook een nieuwe aanklacht op waaruit moet blijken dat R. Kelly in 1994 een ambtenaar uit Illinois heeft omgekocht om het huwelijk te kunnen laten plaatsvinden. Op 30 augustus 1994 zou hij een "frauduleus identificatiedocument" geregeld hebben voor iemand die enkel geïdentificeerd werd als "Jane Doe" (in Amerikaanse gerechtsterminologie de naam die wordt gegeven aan een anonieme vrouw, red). Het huwelijk vond een dag nadien plaats. 

Voormalig tourmanager: "R. Kelly moest zichzelf beschermen"

R. Kelly en zijn verdediging hebben de aanklacht over omkoping in 2019 afgedaan als belachelijk en absurd. De getuigenis van voormalig tourmanager Demetrius Smith (65) op het proces vrijdag werpt echter een ander licht. Hij vertelde hoe R. Kelly hem in 1994 vertelde dat hij dacht dat Aaliyah zwanger was. "Hij was bezorgd", zei Smith, "hij moest zichzelf en Aaliyah beschermen." Toen de rechter hem vroeg waarvoor R. Kelly beschermd moest worden, antwoordde Smith: "De gevangenis, denk ik."

Ik vertelde R. Kelly dat ik iemand kende die Aaliyah een vals identiteitsdocument zou kunnen bezorgen, en dat is wat ik deed.

Voormalig tourmanager Demetrius Smith

Alle regelingen voor een huwelijk werden in gang gezet. "Ik vertelde R. Kelly dat ik iemand kende die Aaliyah een vals identiteitsdocument zou kunnen bezorgen, en dat is wat ik deed", zei Smith. Hij benaderde een ambtenaar met de vraag of die wat extra's wilde verdienen en betaalde hem 500 dollar. Met het valse identiteitsbewijs konden de nodige huwelijksdocumenten worden opgemaakt.

Volgens de openbare aanklagers betekent dit dat R. Kelly het huwelijk wilde gebruiken om aanklachten over seks met minderjarigen af te blokken, en om te verhinderen dat Aaliyah tegen hem zou getuigen.

"Villa van R. Kelly was een twilight zone"

Vrijdag kwam ook Anthony Navarro, een voormalig medewerker van R. Kelly, aan het woord. Hij beschreef de interne gang van zaken in de villa van de zanger in Chicago, waar hij een opnamestudio had en er constant vrouwelijke bezoekers over de vloer kwamen.

Navarro noemde het "een vreemde plaats, een twilight zone (schemerzone waar niets echt duidelijk is, red)." Hij was zelf nooit getuige van misbruik, maar vertelde wel dat er meisjes waren die lange periodes in het huis verbleven en niet mochten eten of vertrekken zonder de toestemming van R. Kelly.

Het proces in New York duurt ongeveer een maand. Als R. Kelly schuldig bevonden zou worden aan afpersing en omkoping, riskeert hij een maximumstraf van 20 jaar. 

Meest gelezen