Poesje-poppen van Wannes Van de Velde in Museum Vleeshuis in Antwerpen
Victoriano Moreno

Tips voor cultuurtrips weg van platgetreden paden: bezoek eens een kleiner, minder bekend museum

Zin in een cultureel uitstapje naar een minder bekende plek? We stellen drie verrassende musea aan u voor: Felix-Art en de hoeve van schilder Felix De Boeck in een idyllische, groene omgeving in Drogenbos, het Museum Vleeshuis - Klank van de stad in Antwerpen, waar de muziek je tegemoetkomt en "Arts et Marges", een buitenbeentje met bijzondere kunst in hartje Brussel.

Nog inspiratie nodig voor een cultureel getint dagje uit? Drie tips voor drie verrassende musea, weg van de platgetreden paden.

Hoeve van schilder Felix De Boeck in Drogenbos
Tine De Wilde

Felix-Art in Drogenbos

Felix De Boeck (1895-1995) was tegelijk boer en kunstschilder. In Drogenbos, op nauwelijks tien kilometer van de Grote Markt van Brussel, krijg je een inkijk in zijn wereld. De omgeving is een oase van groene rust met boomgaarden, bosjes, moerassen en wandelpaden. In het moderne museum Felix-Art is een ruim overzicht van het werk van Felix De Boeck te zien, vaak in combinatie met andere kunstenaars. En sinds kort is ook de hoeve te bezichtigen, inclusief het atelier van de meester, waar zijn vingerafdrukken met verf nog op de deurstijlen zitten.

Felix De Boeck was een pionier van de abstracte kunst in ons land. “Hij maakte een spirituele verwerking van het landschap, met de zon als bron, als centraal lichtpunt in al zijn werk. De kleuren konden variëren volgens de dag, maar de geometrische lijnen symboliseren het universele,” zegt directeur Sergio Servellon. Felix-Art is open van donderdag tot en met zondag, de hoeve op zondag.

Museum Vleeshuis - Klank van de stad in Antwerpen

Vlak bij de Schelde in Antwerpen staat een imposant 16e-eeuws gebouw dat ooit van de gilde van de beenhouwers was. Het Vleeshuis is nu een museum waar de muziek centraal staat. Je ziet en hoort er bijzondere instrumenten, maar je krijgt ook een inkijk in het muziekleven, zegt publiekswerker Marleen Maes, "en hoe de muziek de stad heeft beïnvloed en omgekeerd."  

Het Museum Vleeshuis heeft enkele Vlaamse Topstukken in huis, want "Antwerpen was in de 16e en 17e eeuw een belangrijk centrum voor de bouw van klavecimbels, die uitgevoerd werden tot in Latijns-Amerika," zegt directeur Timothy De Paepe. Wannes Van de Velde, dé troubadour van Antwerpen, leer je kennen dankzij zijn poppentheater en -op afspraak- kun je ook zijn werkkamer of "schrijfkot" bezoeken.  Het Museum Vleeshuis - Klank van de stad is open van donderdag tot en met zondag. Een digitale rondleiding vind je hier.

Victoriano Moreno
Foto: Bart Huysmans en Michel Wuyts

Arts et Marges in Brussel

In het hart van de Marollen tussen het Sint-Pietersziekenhuis en het OCMW van Brussel ligt het museum Art et Marges, gewijd aan zogenoemde "outsiderkunst". Dat is kunst die is gemaakt door mensen die niet artistiek geschoold zijn of soms ook "sociaal gemarginaliseerd": psychiatrische patiënten of gevangenen, legt directrice Tatiana Veress uit. 

Er is een vaste collectie met Belgische en internationale kunstenaars en op dit moment is er ook de tentoonstelling "Chanson d' amour" of "Liefdeslied" vol muziek en klank. Bijvoorbeeld van de Amerikaanse zanger en tekenaar Daniel Johnston, van wie Kurt Cobain, Lana del Rey en Matt Groening van The Simpsons grote fan waren.

Ook de Tsjechische "lawaaikunstenaar" Petr Valek is present met werk in Brussel, met mobiles van blikjes die een eigen leven leiden. "Chanson d'amour" in museum Art et Marges loopt tot eind september.

Meest gelezen