Nicolas Maeterlinck

Minister Weyts verhoogt straffen voor dierenmishandeling fors: "Wie niet luisteren wil, moet voelen"

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) verhoogt de straffen voor dierenmishandeling fors. Wie dieren mishandelt of verwaarloost, kan voortaan tot 5 jaar gevangenisstraf krijgen, of zelfs 10 jaar in geval van recidive. “Dit is het moment waarop we in Vlaanderen zeggen: wie dieren beestachtig behandelt, zal daarvoor een échte prijs betalen”, zegt Weyts.

Op dit moment riskeren mensen die een dier mishandelen of verwaarlozen een boete van maximaal € 16.000 of drie maanden cel wanneer ze een eerste keer tegen de lamp lopen. Bij herhaaldelijke en zware mishandeling of verwaarlozing binnen een termijn van drie jaar kan die straf oplopen tot  € 100.000 boete en 18 maanden cel. Rechters kunnen bedrijven die dieren mishandelen op dit moment nog voor maximaal drie jaar sluiten en burgers definitief of voor drie jaar verbieden om dieren te houden.

Maar de minister van Dierenwelzijn wil voortaan harder optreden tegen dierenbeulen. Op de laatste ministerraad van de Vlaamse regering werd een voorontwerp van decreet goedgekeurd dat de straffen voor dierenmishandeling fors verhoogt. 

Ernstige dierenmishandeling of verwaarlozing zal vanaf een eerste veroordeling bestraft kunnen worden met een boete tot 800.000 euro en een gevangenisstraf tot vijf jaar cel. Wie binnen een periode van vijf jaar verschillende feiten pleegt, riskeert een boete tot 1.600.000 euro en een gevangenisstraf tot 10 jaar cel. Bovendien kunnen burgers een verbod krijgen om dieren te houden voor een termijn van vijf jaar of voor altijd. Rechters kunnen bedrijven die dieren mishandelen voortaan sluiten voor een termijn van vijf jaar of zelfs voor altijd. 

Straffeloosheid tegengaan

Met die hogere straffen wil Weyts straffeloosheid tegengaan. “In de praktijk wordt de huidige straf van 3 maanden maximale gevangenisstraf bij een eerste feit niet uitgevoerd", zegt Weyts. "Ook veel recidivisten ontsnappen aan hun strengere straf omdat het onderzoek en de gerechtelijke behandeling vaak langer duren dan 3 jaar.”  

Per maand moeten we nog meer dan 250 dieren in Vlaanderen in beslag nemen

Ben Weyts (N-VA), Vlaams minister van Dierenwelzijn

Strengere straffen zijn belangrijk om de problematiek effectief te kunnen aanpakken, aldus Weyts: “Per maand moeten we nog meer dan 250 dieren in Vlaanderen in beslag nemen. Dan weet je wel dat er nog altijd een probleem is en dat we geen enkel signaal van straffeloosheid mogen geven. We moeten kordaat optreden: wie niet luisteren wil, moet voelen.”

De opbrengsten van de verhoogde boetes gaan naar het Dierenwelzijnsfonds, dat onder andere dient voor de goede opvang van in beslag genomen dieren, sensibiliseringscampagnes en wetenschappelijk onderzoek. Zo wil de minister het geld van dierenbeulen gebruiken om dierenwelzijn te verbeteren.

Meest gelezen