politie Leuven

Leuvens gerecht vat bende gespecialiseerd in internationale autodiefstal en -zwendel

De Federale Gerechtelijke Politie van Leuven heeft een bende opgerold die zich bezig hield met autodiefstal en -zwendel. Eind april en begin mei heeft ze huiszoekingen uitgevoerd bij de Belgische en Nederlandse tak van de organisatie. In totaal werden 13 huiszoekingen gedaan in onder andere Evere, Roosdaal, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Gillis en Haacht. En in totaal zijn 8 mensen opgepakt.

Het onderzoek startte vorig jaar in de zomer toen in Aarschot één auto en in Kortenberg twee auto's gestolen werden. Het ging voornamelijk om SUV's, een soort terreinwagen van Toyota, Citroën en Nissan. Het waren "keyless" diefstallen. Daarbij onderscheppen dieven via een elektronisch systeem het signaal van de autosleutel. Zo kunnen ze van op afstand de auto openen en starten.

Verscheept naar Afrika

Uit onderzoek bleek dat de auto's naar afgelegen loodsen in onder andere Brussel werden gebracht en dan via de Antwerpse haven verscheept werden naar diverse Afrikaanse landen. De politiediensten konden 13 zeecontainers onderscheppen, met daarin gemiddeld 2 à 3 gestolen voertuigen. Tot op vandaag zijn 47 voertuigen teruggevonden die gestolen zouden zijn door de organisatie. Het merendeel van de voertuigen werd gestolen in België en Nederland, enkele auto’s werden gestolen in Frankrijk en Duitsland.

Bij de huiszoekingen in België werden zes verdachten gearresteerd. Ze werden allen voorgeleid bij de onderzoeksrechter en aangehouden. Vijf personen verblijven op dit ogenblik nog in voorlopige hechtenis. In Nederland werden twee verdachten gearresteerd. Zij zullen op een later tijdstip aan België worden overgeleverd. 

Meest gelezen