Rachman vluchtte in 2015 naar ons land en woont nu in Leuven.
Radio 2

Afghanen in Leuven zamelen geld in voor landgenoten: "Heel pijnlijk om te zien wat er nu in Afghanistan gebeurt"

De Afghaanse gemeenschap in Leuven wil financiële steun bieden aan haar landgenoten die op de vlucht zijn voor de extremistische islamitische groepering van de taliban. Die grepen onlangs opnieuw de macht in Afghanistan. Daarom start de Afghaanse gemeenschap een crowdfunding. Het geld zal geschonken worden aan de Belgische afdeling van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, die actief is in de Afghaanse hoofdstad Kaboel.

"Ik volg het nieuws uit Afghanistan op de voet", vertelt Rachman (21) van de Afghaanse Culturele Vereniging van Leuven. Hij kwam in 2015 als 15-jarige vluchteling naar ons land. "Mijn familie is nog daar, dus moet ik voorzichtig zijn met wat ik vertel. Dit is een heel moeilijke periode voor mij. Dat het land zo snel in de handen zou vallen van de taliban, had niemand zien aankomen. Het is schandalig dat twintig jaar werk op een paar uur tijd in de handen valt van zulke mensen."

Geld voor medische hulp en voedsel

"Wij willen van hier ons steentje bijdragen om de vluchtelingen in Afghanistan medische hulp en voedsel te kunnen bieden", gaat Rachman verder. "Ik hoor verhalen van families die niet genoeg voedsel hebben voor hun kinderen. Elke cent maakt dus een verschil. Wat de toekomst brengt, is bang afwachten, ik weet het echt niet. Ik voel me heel machteloos. Het enige dat ik kan doen, is een beetje geld inzamelen voor de mensen in Afghanistan die er echt nood aan hebben."

Dit is heel pijnlijk en wij willen van hier ons steentje bijdragen

Rachman, kwam als Afghaanse vluchteling terecht in Leuven

"Ik ben België heel dankbaar", herhaalt Rachman een paar keer tijdens ons interview. "Ik ben de Belgen en de Belgische soldaten dankbaar dat zij mijn landgenoten proberen te redden."

Nieuwe start

Rachman zelf kon enkele jaren geleden een nieuw leven beginnen in ons land. Hij was nog maar vijftien toen hij in 2015 als vluchteling in België terechtkwam. "Toen ik hier aankwam, dacht ik dat ik in Londen of Amerika was, ik had geen idee. Ik heb even in Brussel gewoond en heb toen vrij snel Nederlands geleerd, wat ik geen moeilijke taal vind." En nu woont Rachman dus in Leuven.

De teller staat intussen al op bijna 2000 euro. Je vindt de crowdfunding hier.

Radio 2

Meest gelezen