Copyright imageSPACE 2021

Coolste Stone is niet meer: drummer Charlie Watts van The Rolling Stones op 80-jarige leeftijd overleden

Charlie Watts, de drummer van de legendarische rockgroep The Rolling Stones, is overleden. Dat meldt het Britse persagentschap PA. Watts is 80 jaar geworden. Hij is overleden in het ziekenhuis, omringd door zijn familie.

"Met grote droefenis kondigen we het overlijden aan van onze geliefde Charlie Watts", luidt het in een mededeling aan PA news agency. "Hij ging in vrede in een Londens ziekenhuis, omringd door zijn familie.

Toen The Rolling Stones begin deze maand aankondigden dat ze in de Verenigde Staten zouden touren, was al gemeld dat drummer Charlie Watts niet mee zou gaan. Als reden werd een medische ingreep vermeld. Watts moest rust nemen, luidde het.

In 2004 moest Watts al behandeld worden voor keelkanker.

Charlie Watts: Een overzicht van bijna 60 jaar rock-'n-roll

Videospeler inladen...

Charlie Watts, eigenlijk een jazzdrummer, trad in 1963 toe tot de Britse rockgroep The Rolling Stones, waarbij toen al zanger Mick Jagger, gitarist Keith Richards en zanger-gitarist Brian Jones speelden. Brian Jones overleed al in 1969: hij werd dood in zijn zwembad aangetroffen.

Charlie Watts was meestal een rustige en evenwichtige persoonlijkheid, in tegenstelling tot de meeste van zijn bandgenoten, die niet bepaald zuinig omsprongen met drank en drugs.

De drumstijl van Charlie Watts wordt omschreven als sober. Tijdens optredens richtte Keith Richards zich graag op hem om niet van de wijs te raken door de flamboyante Mick Jagger. Bekende voorbeelden van zijn ingetogen stijl zijn nummers als "Honky tonk woman", "Start me up" en "Paint it, black".

Beluister hieronder "Honky tonk woman", uit 1969.

Muziekkenner Stijn Van de Voorde noemt Charlie Watts een van de grootste rockdrummers. "Hij vond zijn inspiratie in de jazz en had geen enkele behoefte om in de schijnwerpers te staan. Hij wilde ook geen indruk maken, zoals veel drummers in de jaren 60. Denk maar aan Keith Moon van The Who."

"Ik ben niet echt een frontman, ik ben een anker", antwoordde Charlie Watts in 2007 op de vraag wat zijn rol binnen The Rolling Stones was.

Videospeler inladen...

"Vooral het feit dat hij zich niet bezighield met wat een rock-'n-rolldrummer in die periode moest zijn, maakt hem uitzonderlijk", vindt Stijn Van de Voorde. "Dat je je eigen weg volgt, is ook rock 'n roll. Dat wil zeggen dat je niet in de typische vallen trapt: niet de groupies, niet de drugs en de drank. Hij heeft het altijd op zijn manier gedaan en zich nooit de vraag gesteld of het zo hoorde en of het cool was. Net dat maakt hem wel nog cool."

Beluister hieronder "Start me up" uit 1981.

Vooral het feit dat hij zich niet bezighield met wat een rock-'n-rolldrummer in die periode moest zijn, maakt hem uitzonderlijk

Drummer Mario Goossens (zie video hieronder) speelde met Triggerfinger twee keer in het voorprogramma van The Rolling Stones: een keer in Londen en een keer in Werchter. Hij herinnert zich Charlie Watts als een Engelse gentleman. "Heel de uitstraling van Charlie Watts is gewoon geweldig", zegt hij op Radio 1. 

"Zijn drummen was fantastisch, vind ik. Zijn persoon! Hoe hij daar staat en bijna niet beweegt en af en toe een heel raar gezicht trekt om te tonen "Ik heb hem hier keigoed aangeslagen!" Ik vind dat een heel innemend persoon."

Videospeler inladen...

In 2018 werd Charlie Watts gespot in ons land, niet als Rolling Stone maar als liefhebber van Arabische volbloedpaarden. Bekijk hier het Journaalverslag van toen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen