Dan toch: Antwerpen stelt met "LEES! Het Boekenfestival" opvolger Boekenbeurs voor

De stad Antwerpen heeft met "LEES! Het Boekenfestival" een nieuw boekenevenement voorgesteld, dat vanaf dit jaar zal doorgaan tijdens de herfstvakantie in Antwerp Expo. Het evenement komt er ter vervanging van de Boekenbeurs, waarvan organisator Boek.be vorige maand failliet is gegaan.

Het nieuwe evenement, dat van 1 tot en met 7 november zal doorgaan, wil opnieuw het grote publiek naar Antwerp Expo trekken. "We willen de Antwerpenaren opnieuw laten proeven van nieuwe boeken, verhalen en auteurs", zegt schepen van cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA). 

Meer dan in het verleden moet LEES! een feest voor het boek worden in plaats van een traditionele beurs. Er komen events, festivals, expo's, boekenmarktjes, auteursontmoetingen, signeersessies en literaire wandelingen. "Al zal de editie van dit jaar kleinschaliger zijn omdat we niet zo veel tijd hebben het allemaal te organiseren', zegt organisator Dirk Van Roy van Easyfairs. "Maar voor ons was het belangrijk om deze doorstart te maken, zodat er niet zomaar een einde komt aan een traditie van 80 jaar oud."

Een traditie van 80 jaar wilden we niet verloren laten gaan

Organisator Dirk Van Roy

De focus blijft vanzelfsprekend op boeken en literatuur liggen, maar de stad en organisator willen dat ook andere cultuurtakken een plaats krijgen in het hele gebeuren. "Het ticket dat je voor het boekenfestival koopt kan je ook gebruiken voor 1 gratis bezoek aan een museum in de stad", aldus schepen Ait Daoud. "Op die manier wint kunst en cultuur in 1 keer in onze stad."

Ook in Xpo Kortrijk komt er vanaf dit najaar een nieuw boekenevenement: "Feest van het Boek", van 30 oktober tot en met 1 november. Dat wordt georganiseerd door enkele uitgeverijen. Maar voor organisatie Easyfairs was er geen twijfel mogelijk dat de opvolger in de stad Antwerpen moet blijven. "Antwerpen is de bakermat geweest van de vroegere boekenbeurs. Het is een stad met 520.000 inwoners, we moeten de huidige community respecteren", klinkt het. "De Antwerpenaars hebben een duidelijk signaal gegeven dat ze nood hebben aan een boekenevenement in hun stad. En uiteraard doen we dit in overleg met alle stakeholders uit de boekengemeenschap."

Meest gelezen