Belgische evacuatie ook in Kaboel zelf: zo'n 250 mensen in uiterste geheim met bussen naar luchthaven gebracht

Ons land heeft in het uiterste geheim vannacht zo'n 250 mensen met bussen vanuit de Afghaanse hoofdstad Kaboel naar de luchthaven gebracht. Dat blijkt uit getuigenissen die VRT NWS heeft ontvangen. Tot nu toe moesten de mensen zelf naar de luchthaven zien te geraken. De Belgische evacuatieoperatie heeft zich dus ook buiten het terrein van de luchthaven verplaatst, al zijn er geen Belgische soldaten mee de stad in gegaan.

Naar schatting zo'n 200 à 250 Afghaanse Belgen en mensen met een link met België hebben gisteren instructies gekregen om naar een geheime locatie in Kaboel te komen. Vijf bussen hebben hen van daar meegenomen naar de luchthaven. De hele operatie verliep in het grootste geheim. De federale regering wil het nieuws niet bevestigen of ontkennen.

Ook de geëvacueerden wisten bijna niets. Dat vertelt een getuige aan VRT-journalist Majd Khalifeh:

Videospeler inladen...

De operatie duurde urenlang. Er waren geen Belgische militairen mee in de stad om de evacuatie te begeleiden. Het werd even spannend toen ze in de buurt van de luchthaven door een checkpoint van de taliban moesten rijden. Maar uiteindelijk is iedereen veilig op de luchthaven geraakt.

De opluchting was groot, blijkt uit volgende getuigenis:

Videospeler inladen...

Belangrijke rol voor Pakistan?

Tot nu toe moesten mensen zelf naar de luchthaven van Kaboel zien te geraken om geëvacueerd te worden, maar dat is erg moeilijk en gevaarlijk. Premier Alexander De Croo (Open VLD) zei enkele dagen geleden nog dat ons leger niet de capaciteit heeft om riskante "extracties" te doen in Kaboel zelf.

Strikt genomen was de operatie vanuit Kaboel stad geen extractie aangezien er geen Belgische soldaten mee de stad zijn in gegaan. Het was dus eerder een "gecoördineerde evacuatie".

Over het precieze kader van de operatie zijn trouwens nog belangrijke vraagtekens. Zekerheid hebben we niet, maar mogelijk is de operatie uitgevoerd in samenwerking met Pakistan, het buurland van Afghanistan dat goede banden heeft met de taliban. Pakistan heeft de afgelopen dagen ook andere evacuatieoperaties op poten gezet voor andere landen en internationale organisaties, blijkt via hun officiële kanalen.

België werkt voor de evacuatieoperatie sowieso nauw samen met Pakistan. De C-130-vliegtuigen gebruiken de luchthaven van Islamabad als uitvalsbasis. Premier De Croo bedankte de Pakistaanse premier vanmorgen nog op Twitter, hij zei dat hij vannacht nog een gesprek met hem heeft gehad.

Delicaat

Het was in elk geval een erg delicate operatie. VRT-collega Majd Khalifeh was in contact met meerdere passagiers die hun verhaal aan VRT NWS hebben gedaan. De federale regering ontkent noch bevestigt het nieuws. Maar premier Alexander De Croo (Open VLD) zei eerder vandaag bij persagentschap Belga:

"Wij concentreren ons op activiteiten op de luchthaven. Er zijn heel weinig landen die zelf actief militaire extracties doen. Maar we gebruiken heel veel methoden om mensen te helpen om zo goed mogelijk op de luchthaven te geraken."

VRT-reporter Majd Khalifeh in "Het journaal": “Zelfs de betrokkenen wisten bijna niets over wat er gaande was”.

Videospeler inladen...

Meest gelezen