Geen milkshakes bij McDonald's in het Verenigd Koninkrijk door Brexit

In het Verenigd Koninkrijk wordt pijnlijk duidelijk hoe groot het tekort aan vrachtwagenchauffeurs is sinds de Brexit. De Amerikaanse fastfoodketen McDonald's ziet zich genoodzaakt om in Wales, Engeland en Schotland het menu aan te passen omdat er niet genoeg milkshakes geleverd worden.  

Sinds het Verenigd Koninkrijk op 1 februari 2020 om middernacht uit de Europese Unie stapte, kampt het met een groot gebrek aan vrachtwagenchauffeurs. Op het hoogtepunt van de coronapandemie waren er maar liefst 600.000 chauffeurs te kort. 

Nu de transportsector weer op gang komt, is er een tekort van zo'n 100.000 vrachtwagenchauffeurs. Dat tekort is er vooral gekomen omdat na de Brexit veel chauffeurs uit andere Europese lidstaten die in het VK woonden en werkten, teruggekeerd zijn naar hun land van oorsprong. De gevolgen van de coronacrisis laten zich ook nog steeds voelen. Er worden nog steeds veel minder opleidingen tot vrachtwagenchauffeur aangeboden door de coronamaatregelen.

Tekort laat zich overal voelen

Het tekort aan chauffeurs heeft zich al in verschillende winkels laten voelen. Nu ondervindt ook de fastfoodketen McDonald's hinder. In de 1.250 vestigingen in Engeland, Wales en Schotland zijn geen milkshakes en drankjes in flesjes meer verkrijgbaar. 

De supermarktketen Tesco probeert zelf iets aan het gebrek aan vrachtwagenchauffeurs te doen. Tesco geeft een startbonus van 1.000 pond (bijna 1.170 euro) aan mensen die bij hen in dienst gaan als vrachtwagenchauffeur. Morrisons, een andere supermarktketen, schoolt dan weer bestaand personeel om tot vrachtwagenchauffeur. 

De Britse overheid kondigt maatregelen aan om het tekort aan te pakken. Zo zal de procedure voor het behalen van een vrachtwagenrijbewijs worden versneld en zullen er meer rijbewijzen worden uitgevaardigd op kortere tijd. 

Meest gelezen