Radio 2

Groot scherm voor cruciale gemeenteraad De Panne: "Dit is hét gespreksonderwerp hier."

Het zijn spannende uren voor de politiek in De Panne. Vanavond vindt de gemeenteraad plaats waarop duidelijk zal worden of er een machtswissel komt. De belangstelling is zo groot dat er een groot scherm naast de zaal staat waarin de cruciale vergadering plaatsvindt.

Dinsdagmorgen liet het gemeentebestuur een groot scherm plaatsen op het skatepark vlak naast de polyvalente zaal De Boare. Daar komt de gemeenteraad dinsdagavond samen. Mensen kunnen de vergadering live op dat scherm volgen. Dat kan ook in een Facebook Live uitzending op de pagina van Gemeente De Panne. Daarnaast kan de gemeenteraad ook zoals altijd live gevolgd en achteraf bekeken worden op https://web-de-panne.streamovations.be/sessions.

(leest voort onder de foto) 

Radio 2

De belangstelling is inderdaad groot. "De machtswissel is hét gespreksonderwerp momenteel hier", zeggen enkele Pannenaars. Sommigen spreken over een staatsgreep, anderen staan positief tegenover een nieuw bestuur.

Is De Panne onbestuurbaar?

Een week geleden raakte het plan voor de machtswissel bekend. Oppositiepartij Lijst van van de Burgemeester - de grootste lokale partij -, de N-VA-schepen en een onafhankelijk gemeenteraadslid willen het bestuur overnemen. Ze vinden dat De Panne onbestuurbaar is geworden, wat de huidige coalitie trouwens ten stelligste ontkent. Ze hebben een motie van wantrouwen ingediend waarmee ze de huidige burgemeester Bram Degrieck (Plan-B) en zijn schepenen willen afzetten. Daarna willen ze een nieuw schepencollege aanstellen met aan het hoofd burgemeester Ann Vanheste (Lijst van de Burgemeester).

Op de gemeenteraad van vanavond wil de nieuwe meerderheid eerst die motie van wantrouwen goedkeuren. Burgemeester Degrieck wil dat met zijn coalitie van Plan-B en ACTIE tegenhouden. Volgens hem zijn er administratieve problemen. Als de motie van wantrouwen toch een meerderheid krijgt, zal Degrieck de aanstelling van de nieuwe burgemeester en schepenen juridisch aanvechten.

Geen zwarte mars

Supporters van de bestuursploeg van burgemeester Degrieck wilden vanavond een zwarte mars houden naar de gemeenteraad. Maar Degrieck heeft dat verboden voor de veiligheid. De voorbije week is er inderdaad harde taal gesproken. Er is zelfs sprake van dreigementen. Maar de aanhangers van Degrieck geven niet op. Ze zijn van plan om met spandoeken en slogans vanavond druk op de ketel te zetten. "Op voorwaarde dat alles rustig verloopt."

Loting

Het is de eerste keer sinds lang dat de gemeenteraad van De Panne weer fysiek vergadert. Door de coronacrisis verliepen de vergaderingen ruim een jaar digitaal. Maar de coronamaatregelen zorgen ervoor dat er maar 22 mensen de vergadering van de gemeenteraad binnen in de zaal mogen volgen. Geïnteresseerden konden hun kandidatuur doorsturen en met een loting zullen er daar 22 mensen uitgehaald worden.

Meest gelezen