Radio 2

"Josse Sossis" leert kinderen chipolata’s maken: “Er is nog interesse in het beroep van slager”

Slager is hoe langer hoe meer een knelpuntberoep. Daarom zijn kinderen tussen 8 en 12 jaar deze week welkom in het slagersatelier van Syntra in Leuven. Ze proeven er van de job en van de zelfgemaakte vleesbereidingen. “We maken chipolata’s en egeltjes van gehakt”, zegt slager Josse Versin, beter bekend als "Josse Sossis", die de kinderen de kneepjes van het vak leert.

Josse begin bij de basis van elke goeie slager: de hygiëneregels. “Ik leg uit waarom ze hun handen goed moeten wassen. Daarna geef ik uitleg over de materialen die we gebruiken in een slagerij en dan gaan we gehakt maken." 

"Ze mogen zelf het gehakt mengen met eieren en kruiden. Daarna maken ze balletjes van ongeveer 50 gram die ze dan omvormen tot egeltjes met stukjes ajuin en jeneverbesjes voor de oogjes. Later op de dag leren ze worstjes vullen met een vulbus." De kinderen maken zelf chipolata’s die ze dan mee naar huis mogen nemen. (lees verder onder het fragment)

Radio 2

Josse laat de kinderen kennismaken met het volledige proces van het worstendraaien. “Ik leg ze uit dat we werken met natuurlijke darmen. Voor de chipolata’s gebruiken we schapendarmen. In het begin vinden ze dat vaak vies, maar als ze ermee werken en de darmen spoelen, lukt dat wel", legt hij uit.

Slagers van de toekomst

Josse hoopt dat iemand van de kinderen de smaak te pakken krijgt. “Wie weet wordt er iemand later slager”, zegt hij. “Ik doe dit nu al bijna 10 jaar en ik merk dat bepaalde kinderen terugkomen. Dus er is wel degelijk interesse in het vak. Ik weet niet hoe het komt, maar er zijn steeds minder zelfstandige slagers." (lees verder onder het fragment)

Volgens "Josse Sossis" nemen grootwarenhuizen en ketens veel zaken over. “Ik had afgelopen jaar nog 16 mensen in de avondopleiding, maar dat zijn vooral mensen die uit de landbouw komen en een hoeveslagerij wilden openen", zegt Josse. "En er zijn ook veel hobbyisten. Dat zijn mensen die eerder geïnteresseerd zijn in het vlees. Barbecueën is enorm populair en hier leren ze hoe ze vlees moeten pekelen of roken. Maar echt zelfstandigen komen er amper bij. En dat is spijtig.”

Radio 2

Meest gelezen