Kat of bal kwijt? Vanaf 1 september mag je in principe de tuin van de buren in om te gaan zoeken

Per ongeluk de bal overgetrapt in de tuin van de buren? Of is de kat weer eens gaan lopen? Vanaf 1 september mag je in principe de tuin van je buren binnen om te gaan zoeken. De nieuwe regel past binnen een bredere hervorming van het goederenrecht. Ook wie verbouwt, mag voortaan een stelling zetten bij de buren als dat nodig is. En ook wandelaars mogen vanaf 1 september over onbebouwde privépercelen wandelen.  

Na de communicatie over het hervormde goederenrecht stuurde minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) een verduidelijking waarin hij aangeeft dat je nooit iemands tuin binnenkan, zonder er toestemming voor te hebben.

Zijn verduidelijking werd opgenomen in het artikel dat we schreven over de kritiek op de goederenwet.

Het goederenrecht werd hervormd omdat er wat onduidelijk was over de huidige regels. Professor Vincent Sagaert (KU Leuven) werkte mee aan de hervorming. Dat schrijft onder meer De Standaard. Het gaat over situaties waarbij per ongeluk goederen of dieren op iemand anders eigendom terecht zijn gekomen. Als de eigenaar je weigert die terug te geven, dan heb je het recht om die op dat eigendom te gaan zoeken, legt Sagaert uit in "De ochtend" op Radio 1.

Stelling zetten bij de buren? Het kan tijdelijk, en buren kunnen schadevergoeding vragen

Professor Vincent Sagaert

"Je moet wel eerst aanbellen bij de buren en het vragen, maar als die weigeren of niet thuis zijn, mag je in principe toch de tuin binnengaan. Wel enkel om je bal of dier te gaan zoeken, niet om er andere dingen mee te nemen, want dan heet dat gewoon diefstal", aldus Sagaert. Als de buren weigeren dat je de bal op hun terrein gaat zoeken, haal je er best de politie bij, zegt Sagaert. "Die zal duidelijk maken dat je dat recht hebt."

"De hervorming komt niet in aanvaring met de privacy", aldus Sagaert in "De ochtend". Herbeluister hier het hele gesprek:

Door de hervorming van het goederenrecht wordt het vanaf 1 september ook mogelijk om over privépercelen te wandelen. Tenminste als die niet bebouwd of bewerkt zijn, legt Sagaert uit. Als er een bordje bij staat dat de toegang verboden is of als de percelen omheind zijn, mag je er niet over. 

"Ook het zogeheten ladderrecht wordt uitgebreid. Tot nu toe was het zo dat je, als je beplantingen of gebouwen moest onderhouden of herstellen, mocht passeren langs het perceel van de buren als dat nodig was. Dat wordt nu uitgebreid tot bouwwerken", aldus Sagaert. 

Buren kunnen hier wel een inspiratie in vinden om elkaar te jennen

Vrederechter Eric Dierickx

In principe kan je dus bij verbouwingen een stelling of ladder zetten op de oprit van de buren om aan je gevel te kunnen. Maar je buren kunnen zich er wel tegen verzetten als ze een goede motivatie hebben, bijvoorbeeld als ze dat stukje grond zelf nodig hebben voor bouwwerken, of als je eigenlijk via je eigen perceel ook aan de verbouwing kan. "Het is ook een tijdelijk recht, en bovendien kunnen de buren een schadevergoeding vragen voor de hinder", benadrukt Sagaert.

Wat mag en wat mag niet in de tuin van de buren? Professor goederenrecht Vincent Sagaert (KU Leuven) en vrederechter Eric Dierickx geven uitleg in "Het journaal".

Videospeler inladen...

Hoe werkt dat in de praktijk?

Volgens Sagaert komt de nieuwe hervorming niet in het vaarwater van het recht op eigendom en het recht op privacy. "Uiteraard kunnen derden geen gebruik maken van eigendommen. Het gaat om situaties waarbij een bal echt per ongeluk bij de buren terecht is gekomen, legt Sagaert uit. "Voor het betreden van percelen door wandelaars gaat het om percelen die niet omheind zijn, en waarbij een eigenaar geen gebruik maakt van zijn perceel. Dan kan men zich niet verzetten tegen het feit dat een derde daar op niet-hinderlijke wijze gebruik van maakt", aldus de professor goederenrecht. "Het gaat om de kleinste inmenging, niet meer dan dat", besluit Sagaert. "Als er schendingen van privacy voorkomen, dan gaat men dat recht te buiten."

Maar wat dan met mensen die een bal gaan halen in de tuin van de buren, maar daar bijvoorbeeld gebeten worden door hun hond? Wie is dan aansprakelijk? "In principe zijn baasjes altijd verantwoordelijk voor hun dieren. Maar als je de hond gaat provoceren en uitdaagt, dan kan dat vervallen", aldus Sagaert nog.

Als het recht op privacy geschonden wordt, dan gaat men duidelijk te ver. Dit gaat over kleinste inmenging

Professor Vincent Sagaert

Gaat dit tot burenruzies leiden?

Gaat deze hervorming tot meer conflicten tussen buren leiden? "Nee, ik denk het niet", denkt vrederechter Eric Dierickx. Maar de regels die nu geponeerd worden, zullen wel met voorzichtigheid worden toegepast. Dat is de rol van de vrederechter. Mensen mogen niet zomaar iedereen zijn tuin beginnen binnen te wandelen.

"Dit zal niet tot meer burenruzies leiden", aldus vrederechter Eric Dierickx in "De ochtend". Herbeluister hier het gesprek:

"Misbruiken worden ook gesanctioneerd. We moeten waakzaam zijn voor de privacy (...) Mensen kunnen hier wel een inspiratie in vinden om elkaar te jennen, maar alle onrechtmatige daden zullen worden gesanctioneerd, hoor." Volgens Dierickx scheppen deze regels niet per se meer duidelijkheid. "Alles was al duidelijk, wij vonden nu al oplossingen voor geschillen. Waarom deze regels er gekomen zijn? Joost mag het weten."

Meest gelezen