Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Kathy Hochul ingehuldigd als nieuwe gouverneur van New York

In de Amerikaanse staat New York is de nieuwe gouverneur Kathy Hochul officieel ingehuldigd. Ze volgt Andrew Cuomo op, die op 10 augustus ontslag nam na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag. Kathy Hochul is meteen de eerste vrouwelijke gouverneur ooit in New York. 

In de Amerikaanse staat New York is Kathy Hochul officieel ingehuldigd als gouverneur. De Democratische Hochul was sinds 2015 vice-gouverneur van New York en zat voordien al in het Congres, het wetgevende orgaan van de overheid van de Verenigde Staten.  

Bekijk hieronder het verslag uit “Het journaal”:

Videospeler inladen...

Hochul volgt Andrew Cuomo op. Die nam twee weken geleden ontslag na beschuldigingen van seksuele intimidatie. Eerst ontkende hij de aantijgingen, maar twee weken geleden publiceerde het gerecht van New York een vernietigend rapport waarin zeker 11 vrouwen hem betichten van grensoverschrijdend en verbaal agressief gedrag. 

Hochul aan de slag met team van vrouwen

Hochul is de eerste vrouwelijke gouverneur van de staat New York. Onze correspondent Björn Soenens zei in "De ochtend" op Radio 1 dat Hochul zich onmiddellijk omringt met meer vrouwen. "Twee topadviseurs die ze de afgelopen 24 uur heeft aangesteld, zijn meteen twee vrouwen. Dat is ook een primeur", zegt Soenens. Drie vrouwen zullen dus de belangrijke staat New York met zijn 20 miljoen inwoners leiden. 

Volgens Björn Soenens staan Hochul enkele uitdagingen te wachten: "De coronacrisis die toch een beetje aan het terugkeren is, de economie die moet terugkrabbelen, nog steeds geen toeristen in een staat die toch vooral leeft via New York City". Ze zal ook moeten vechten tegen de economische ongelijkheid in de staat en het imago van de overheid weer moeten oppoetsen na de affaire-Cuomo.

Hochul zal nu de ambtstermijn van Cuomo volmaken. Die eindigt in november 2022, wanneer er nieuwe verkiezingen zijn. Hochul krijgt dus een dik jaar de kans om zich te bewijzen en zo als grootste kanshebber naar die verkiezingen te trekken. 

Luister hier naar onze VS-expert Björn Soenens in "De ochtend":

The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen