Caspar Huurdeman

Lierse K. gaat jonge spelers mentaal ondersteunen: "De druk op kinderen is toegenomen"

Voetbalclub Lierse Kempenzonen zal haar jonge spelers vanaf september mentaal ondersteunen, met de hulp van de organisatie Witte Raven uit Schoten. De club merkt dat er van de jonge spelers op eliteniveau vaak veel wordt verwacht, bijvoorbeeld door hun ouders, en dat ze steeds vaker onder druk staan. "We hebben schrik dat het zelfvertrouwen van onze jonge spelers een deuk zal krijgen. Dat proberen we nu te vermijden", legt jeugdcoördinator Dirk Gyselinck uit op Radio 2 Antwerpen.

Het voetbalseizoen is net afgetrapt en bij Lierse Kempenzonen nemen ze alvast maatregelen om hun jonge spelers, van 6 tot 18 jaar, mentaal te ondersteunen. "Dit seizoen starten wij terug met een elite-opleiding, dat is het hoogste niveau jeugdvoetbal. We willen onze talentjes daarin op een correcte manier begeleiden, want ze maken een enorme transformatie mee van regionaal voetbal naar elitevoetbal", legt jeugdcoördinator Dirk Gyselinck uit. 

"We merken dat de druk op de kinderen is toegenomen, dat is ook een maatschappelijk fenomeen", gaat Gyselinck verder. "Wij hebben schrik dat het zelfvertrouwen van onze spelertjes een deuk zal krijgen en dat proberen wij preventief te vermijden."

Getalenteerde jonge sporters hebben ondersteuning nodig om aan bepaalde verwachtingen te kunnen voldoen

Kathleen Van Velthoven, coach bij Witte Raven

Individuele begeleiding van ouders en kinderen

De club schakelt daarom de hulp in van organisatie Witte Raven uit Schoten. De coaches bij Witte Raven begeleiden onder meer ook hoogbegaafde kinderen. Vanaf september zullen ze één keer per week aanwezig zijn bij de training van Lierse Kempenzonen, waar ze paraat zullen staan om ouders en kinderen individueel te begeleiden indien nodig. Ze zullen ook de trainers begeleiden in hun coaching van de jongeren. 

"Getalenteerde jonge sporters hebben ondersteuning nodig om aan bepaalde verwachtingen te kunnen voldoen en om te leren hoe ze moeten omgaan met presteren onder druk", legt coach Kathleen Van Velthoven van Witte Raven uit op Radio 2 Antwerpen. "Hoe vroeger je kinderen daar weerbaarder tegen maakt, hoe meer resultaat ze ondervinden als ze later ouder zijn." 

Beluister hier het gesprek met coach Kathleen Van Velthoven op Radio 2 Antwerpen en lees onder het fragment verder:

Skills in het dagelijkse leven

De voetballers bij Lierse Kempenzonen hebben allemaal de ambitie om ooit in het profvoetbal terecht te komen. Niet iedereen haalt dat doel uiteindelijk, maar met de begeleiding die ze van jongs af aan meekrijgen, zijn ze volgens Witte Raven sowieso geholpen. 

"De skills die de jongeren aangeleerd krijgen, kunnen ze ook gewoon in het dagelijks leven gebruiken. Als je van jongs af aan leert omgaan met falingen, negatieve feedback of druk, dat kan je als persoon alleen maar sterker worden. De kinderen kunnen dus alleen maar op een positieve manier groeien en daar doen we het voor", besluit Van Velthoven.

Meest gelezen