Radio 2

Nieuwe afvalcampagne in Gent voorgesteld om zwerfvuil tegen te gaan

Op vijf plaatsen in Gent staan grote borden om mensen erop te wijzen dat ze een boete kunnen krijgen als ze zwerfvuil en sluikstort laten liggen. De boete kan oplopen tot 120 euro. Het afval is sterk gestegen in coronatijden. Dat komt omdat meer mensen eten gingen afhalen en het afval lieten rondslingeren. 

Tijdens de coronaperiode is het aantal afvalmaaltijden sterk gestegen. Mensen aten dan ook vaker buiten, maar lieten het afval achter. "En dat moet vermeden worden en zelfs gesanctioneerd worden", zegt schepen Bram Van Braeckevelt (Groen). "We gaan dan ook samenzitten met de horeca om te kijken hoe we de verpakkingen milieuvriendelijker kunnen maken. Maar het hoofddoel is wel dat mensen hun afval niet meer roekeloos weggooien. Dat moet eruit. We beginnen eerst om de mensen te sensibiliseren,  er komt een preventieve aanpak, maar daarna moet er betaald worden. Het kan niet zijn dat Gent er vuil bij ligt."

Elke stap is belangrijk, we kunnen ons niet neerleggen bij het vuil in de straat

schepen Bram Van Braeckevelt

"Gent moet proper blijven en dus moeten we daar iedereen van overtuigen", zegt Bram Van Braeckevelt, "Iedereen moet mee in het verhaal, de burgers, de handelaars. We hebben in de eerste plaats gekozen voor vijf plaatsen waar we de mensen willen overtuigen dat zwerfvuil niet kan en dat ze kunnen beboet worden. We hebben een weg te gaan en doen dat niet alleen. Ook de horecacoach speelt een belangrijke rol. Iedereen moet mee op de kar en dan kunnen we Gent proper houden."

kasto80

Meest gelezen