Twee vrouwen wachten bij het grensgebied tussen Polen en Wit-Rusland en worden in de gaten gehouden door een Poolse grenswachter
The Associated Press

Ook Polen bouwt op de grens met Wit-Rusland een hek om vluchtelingen en migranten tegen te houden

Polen zal aan de grens met Wit-Rusland een hoog hek oprichten. Dat kondigt de Poolse minister van Defensie Mariusz Blaszczak aan op Twitter. Het hek komt er als reactie op het stijgende aantal migranten en vluchtelingen dat Wit-Rusland naar Polen stuurt. 

Blaszczak zegt in zijn tweet dat een "stevig hekwerk" van 2,5 meter hoog zal worden opgericht aan de grens, en dat er meer militairen zullen worden ingezet om de grenswachters bij te staan. "Binnenkort kom ik met meer details over de verdere inzet van Poolse strijdkrachten", klinkt het ook nog op Twitter. 

Er zijn beelden van Poolse grenswachters die prikkeldraad uitrollen aan de Wit-Russische grens. Vorige week zijn er al zo'n 900 militairen ingezet om de grens mee te helpen bewaken. Ongeveer 30 migranten en vluchtelingen kunnen geen kant op en kamperen bij de prikkeldraad aan de Poolse grens. 

Bekijk de beelden van de Poolse grens met Wit-Rusland, waar prikkeldraad wordt uitgerold en mensen kamperen:

Videospeler inladen...

Vergelding voor economische sancties

In mei kondigde de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko aan dat hij migranten en vluchtelingen die via Wit-Rusland naar de Europese Unie willen, niet langer zou tegenhouden. Dat is een reactie op de economische sancties die de EU had opgelegd aan Wit-Rusland voor het gewelddadig neerslaan van protesten tegen Loekasjenko en voor de arrestatie van de opposant Roman Protasevitsj.

Eerder kondigde Litouwen al aan een hek te zullen oprichten op de grens met Wit-Rusland. In de grensgebieden van zowel Litouwen als Letland met Wit-Rusland is de noodtoestand uitgeroepen omwille van het hoge aantal migranten dat er oversteekt richting de Europese Unie. De EU beschuldigt Loekasjenko ervan migranten en vluchtelingen uit Irak, Syrië en Afghanistan aan te sporen om via Wit-Rusland naar de EU te reizen. 

Kritiek op het Poolse beleid

Polen krijgt ondertussen kritiek van mensenrechtenorganisaties omdat het land migranten en vluchtelingen zou weigeren en niet genoeg medische hulp zou bieden aan de grens. Het kabinet van de Poolse eerste minister Mateusz Morawiecki ontkent die beschuldigingen met klem.

Gisteren stapten de eerste ministers van Polen, Litouwen, Letland en Estland al naar de Verenigde Naties met de vraag in te grijpen in het conflict met Wit-Rusland. Ze stellen dat Wit-Rusland migranten en vluchtelingen gebruikt als pion in het conflict en vragen de VN-Veiligheidsraad om tussen te komen. 

Waar blijft de Europese Unie?

De situatie aan de grenzen tussen Europa en Wit-Rusland doet de vraag rijzen of het huidige migratiebeleid van de Europese Unie wel werkt. Eerder haalde de Europese Unie scherp uit naar het zeer strenge migratiebeleid van de Hongaarse premier Viktor Orbán. Die werd in maart nog verplicht om transitkampen die hij had ingericht aan de Hongaarse buitengrenzen van de EU te sluiten. 

Toen Litouwen twee weken geleden aankondigde een hek te zullen bouwen op de Wit-Russische grens, reageerde professor Europees Recht Hendrik Vos in het Radio 1-programma "De ochtend" door te zeggen dat de EU zich niet eenduidig opstelt in haar migratiebeleid. 

"Langs de ene kant wil de Europese Unie de kampioen zijn van de menselijkheid, de voorvechter van de mensenrechten en de verdediger van zwakkeren, maar het migratiebeleid lijkt dan onze eigen zwakke plek te worden", zegt Vos. "Loekasjenko speelt een gemeen spel, maar dat is op de kap van de echte sukkelaars".

Voorlopig is het afwachten hoe de Europese Unie op de plannen van Polen zal reageren. 

Luister hier naar een analyse van het Europese migratiebeleid door EU-expert Hendrik Vos, naar aanleiding van het geplande hek in Litouwen: "Ons migratiebeleid is een zwakke plek".

Meest gelezen