Foto Jeroen Desmecht

Vzw Hachiko zoekt gastgezinnen om hulphonden op te vangen in het weekend: "Ze zitten een beetje op kot"

Hachiko, een vzw die assistentiehonden opleidt, is op zoek naar vrijwilligers uit Gent of Merelbeke die de honden in het weekend willen opvangen. Het gaat om honden van een jaar of 2 oud die in het einde van hun opleiding zitten. In die laatste fase van hun traject verblijven de honden tijdens de werkweek in het opleidingscentrum en in het weekend bij een gastgezin. 

De vereniging wil de gastgezinnen, die de honden tot dan toe altijd fulltime opvingen, af en toe ontlasten. Voor de nieuwe vrijwilligers, die een hond alleen in het weekend zouden opvangen, is het een kans om voeling te krijgen met het opvangen van een assistentiehond. Ze krijgen een korte opleiding om de basiscommando’s onder de knie te krijgen. Effectief trainen met de hond hoort niet bij het takenpakket: na 5 dagen opleiding hebben de honden nood aan een rustig weekend.

De honden trainen tijdens de werkweek. In het weekend moeten ze vooral 'chillen'

Sandra Demeester, directeur van vzw Hachiko

Karakter van de hulphond bepaalt deels zijn uiteindelijke rol

De vzw startte meer dan 25 jaar geleden ongeveer om hulp te bieden aan mensen met een motorische beperking, vaak zijn dat personen in een rolstoel. Maar de werking van de organisatie evolueerde een beetje in functie van welke soort hond het is. Iedere hond heeft een ander karakter, legt Demeester nog uit: "Wordt de hond een hulphond voor iemand in een rolstoel, of wordt die eerder een meldhond voor iemand met epilepsie. De hond kan ook een hond worden die gezelschap biedt in een instelling."

De honden leren een basisopleiding gedurende 1,5 à 2 jaar in een gastgezin, ter voorbereiding van een leven bij een nieuw hulpbehoevend baasje. Die basisjaren gebeuren onder begeleiding van de organisatie met maandelijkse trainingssessies. Nadien gaan ze zogezegd "op kot", legt directeur van vzw Hachiko, Sandra Demeester uit: "Dan zijn ze in de week in het centrum, en in het weekend keren ze terug naar een gastgezin."

Gastgezinnen tijdens het weekend

De organisatie zoekt nu vrijwilligers die een hond in het weekend willen opvangen. Zo kunnen de andere gastgezinnen, waar de honden tot dan toe fulltime verbleven, eens een weekend vrij hebben. "Veel van die gezinnen wonen niet dichtbij. Die moeten de vrijdagavond en de maandagochtend telkens ver rijden naar het centrum. Zo ontlasten we die af en toe", vertelt Demeester.

Niet te veel prikkels geven, gewoon eens een rustige wandeling doen
Sandra Demeester, directeur van vzw Hachiko

De nieuwe gastgezinnen krijgen een basisopleiding waar ze een aantal commando's aangeleerd krijgen. Buiten dat, moeten de gezinnen de hond vooral laten uitrusten na een drukke week in het centrum. "De hond moet vooral chillen in het weekend. Niet te veel prikkels geven, maar eens een rustige wandeling doen," legt Demeester uit.

Foto Jeroen Desmecht

Concreet zoekt de vzw vrijwilligers die in de buurt van Gent of Merelbeke wonen en de hond zelf kunnen ophalen en afzetten in het centrum. "Zoals een kotstudent eigenlijk", zegt Demeester. 

Wie zich kandidaat wil stellen, kan een mailtje sturen naar jana@hachiko.org.

kasto80

Meest gelezen