Na de evacuatievluchten uit Kaboel: wat deden Afghaanse Belgen in hun land van herkomst dat ze ooit ontvluchtten?

Op de repatriëringsvluchten vanuit Afghanistan zitten heel wat voormalige vluchtelingen die intussen de Belgische nationaliteit hebben. Het zijn mensen die jaren geleden op de vlucht gingen omdat ze persoonlijk gevaar liepen. Hoe komt het dat ze dan toch terugreizen naar het land dat ze ooit ontvlucht waren én waar een negatief reisadvies van kracht was? 

Raihana Abbasi

Raihana Abbasi zit veilig thuis in Duffel als we haar spreken. Tien jaar geleden vluchtte ze samen met haar man uit de regio Ghasni in Afghanistan. Het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen oordeelde dat ze daar persoonlijk gevaar liepen en dus kregen ze de vluchtelingenstatus. Jaren later kregen ze dan de Belgische nationaliteit. Ze is, zoals elke Belg, dus vrij om naar Afghanistan te reizen.

Ik ging niet op vakantie. Ik ging in Afghanistan bij mijn broer en zussen thuis op bezoek

Raihana Abbasi zag voor het eerst in elf jaar haar familie

Maar Raihana twijfelde tot in juli of ze het risico wilde nemen om haar familie te gaan bezoeken. Haar familie was intussen wel verhuisd uit de onveilige provincie Ghasni naar het veiliger geachte Kaboel. Het Amerikaanse leger zou pas na de zomer Afghanistan verlaten, dus het veiligheidsrisico leek beperkt in de hoofdstad Kaboel. 

"Meisjes konden er ook gewoon naar school, vrouwen liepen op straat en gingen uit werken", vertelt Raihana. "Het leek er veilig genoeg voor een bezoek bij mijn familie thuis, ik ging er niet op vakantie." Rahijana vertrok dus voor drie weken, en zag voor het eerst in elf jaar haar broer en zussen terug. Dat de taliban zo snel Kaboel zouden innemen, had niemand zien aankomen.

"Ik dacht echt dat Afghanistan veranderd was": bekijk hieronder de getuigenis van Raihana:

Videospeler inladen...

Wajima

Eenzelfde verhaal bij Wajima. Ook zij vluchtte elf jaar geleden weg uit Afghanistan met haar man. Ze hebben samen een leven opgebouwd in België. Vijf jaar geleden werd hun zoon hier geboren. 

Wajima keerde eind juli voor het eerst terug naar haar geboortestad  Baghlan, samen met haar zoontje. Het was de bedoeling om haar ouders te bezoeken, zodat die hun kleinzoon konden ontmoeten. Wajima wist dat de situatie niet goed was in haar geboortestad. Maar het escaleerde razendsnel. Terwijl ze daar was, namen de taliban de stad in en vluchtte ze samen met haar ouders, broers en zussen naar Kaboel. Daar hebben ze nog een kamer gevonden om te huren. Een week later werd ook Kaboel ingenomen. 

Na drie dagen proberen, raakte Wajima met haar zoon binnen op de luchthaven. Wajima kan haar verhaal niet zelf vertellen, haar vriendin Zoha heeft ons te woord gestaan. Wajima zelf zag gruwelijke taferelen en vreest dat ook haar zoon getraumatiseerd is.

Roman

Roman kreeg in juni het bericht dat zijn vader overleden was. Hij had geen reisplannen en al zeker niet naar Afghanistan. Door het overlijden vond zijn werkgever het toch goed dat hij vrije tijd nam om naar zijn familie te gaan. Maar toen hij uiteindelijk in Afghanistan aankwam, rukten de taliban razendsnel op. Zijn terugvlucht werd geannuleerd en hij kwam vast te zitten in Kaboel. Hij is intussen weer in België, maar vertelde ons zijn verhaal nog op de luchthaven.

Beluister hier Roman over waarom hij toch ging:

Bekijk hier hoe Roman en zijn gezin Kaboel wisten te ontvluchten. Ze verloren elkaar bij de luchthaven uit het oog en vonden elkaar in Oezbekistan terug:

Videospeler inladen...

Habib Nazari

De vader van Habib Nazari vluchtte in 2000 naar België. Via gezinshereniging kwamen ook zijn vrouw en kinderen naar België. Habib was toen een prille tiener. De grootvader van het gezin bleef alleen achter in Afghanistan want hij kreeg geen toestemming van België.

Daarom gaat er elk jaar iemand van het gezin naar Afghanistan om de grootvader te bezoeken. "We zijn op de hoogte van het risico. We hebben een paar keer geprobeerd om een visum te vragen voor hem, om hem naar hier te laten komen, zodat wij niet naar daar moeten gaan. Zodat wij niet het risico moeten nemen. Maar dat is elke keer geweigerd. Dit jaar hebben we besloten om hem naar Kaboel te laten komen. En dat wij daar elkaar zouden zien. Het was iets veiliger dan waar hij woont en dan moesten wij niet te veel risico nemen. De inval van de taliban hadden we ook niet verwacht."

"We spraken af in Kaboel, omdat het daar veiliger was": bekijk hieronder de getuigenis van Habib

Videospeler inladen...

Meest gelezen