Afghanen stappen in Kaboel in een Amerikaanse C-17: het gaat nu erg vlot, maar er is haast bij.

Amerikaanse president Biden: "Op schema om tegen 31 augustus klaar te zijn met evacuaties uit Afghanistan"

De Amerikaanse president Joe Biden blijft erbij dat de Amerikaanse troepen het vliegveld van Kaboel op 31 augustus zullen verlaten. Dat heeft Biden bevestigd na topoverleg met leiders van zes andere belangrijke landen (G7), de NAVO en de Europese Unie. "Hoe vroeger we klaar zijn, hoe beter. Want elke dag die we langer werken, verhoogt het risico voor onze troepen op een aanslag van", zei Biden. Intussen werden de afgelopen tien dagen ruim 70.000 mensen geëvacueerd dankzij de Amerikanen.

Vanavond heeft de Amerikaanse president Joe Biden de leiders van de G-7 ingelicht over zijn plannen in Afghanistan. De G-7 is het overlegorgaan van vooral westerse economische grootmachten: de VS, Canada, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en de Europese Unie. Die zijn allen betrokken bij de grote evacuatie-operatie vanuit de luchthaven van de Afghaanse hoofstad Kaboel.

"We zullen blijven samenwerken", zei Biden achteraf.  "We zitten op schema om tegen 31 augustus klaar te zijn. Hoe vroeger we klaar zijn, hoe beter. Want elke dag langer werken, verhoogt het risico voor onze troepen." De Amerikanen vrezen namelijk voor een aanslag van Islamitische Staat Khorasan, de Afghaanse tak van IS op de luchthaven van Kaboel.

Bekijk hier wat Biden vanavond zei over de evacuaties:

Videospeler inladen...

De Amerikaanse president voegde eraan toe dat het halen van de deadline afhangt van de medewerking van de taliban, waarbij zij toegang verlenen tot de luchthaven van Kaboel.

Biden heeft zijn ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken gevraagd om noodplannen, mocht een langere inzet nodig zijn. 

Aanslagen

De meer dan 6.000 Amerikaanse militairen controleren sinds vorige week de luchthaven van Kaboel en beslissen wie daar mag landen en wie niet. 

Biden kwam vanavond ook met nieuwe cijfers over de evacuatie-operatie die de Amerikanen mogelijk maken. "Sinds 14 augustus hebben we geholpen om 70.700 mensen te evacueren en 75.900 sinds eind juli", zei hij. 

Hij voegde eraan toe dat ze op schema zitten om tegen 31 augustus klaar te zijn met de hele operatie.  Europese landen hadden aangedrongen op een verlenging, om alle Afghaanse bondgenoten te kunnen evacueren die zich bedreigd voelen door de radicaalislamistische taliban. 

Naast Duitsland hadden ook andere landen zoals Groot-Brittannië en Frankrijk de VS om een verlenging van de operatie gevraagd, maar die komt er dus niet. Parijs had eerder gezegd dat het de Franse luchtbrug vanuit Kaboel zou staken als de VS-troepen vertrekken.

Bekijk hier de volledige persbriefing van Biden over Afghanistan:

Videospeler inladen...

58.000 evacués

In totaal zijn de de voorbije tien dagen dus al meer dan 70.000 mensen via de luchthaven naar elders gevlogen. De toegang tot de luchthaven zou nu gemakkelijker zijn en een VS-helikopter heeft 16 Amerikanen opgepikt in Kaboel. 

Ook andere westerse landen halen mensen op in de stad. Vandaag hebben Australische troepen meer dan 50 vrouwelijke atletes en hun familie geëvacueerd. Onder hen zijn ook twee paralympiërs. De VS zullen ook de ongeveer 600 Afghaanse militairen die op de luchthaven zitten en die mee beveiligen, meenemen als ze vertrekken. 

De extremistische moslimgroep taliban die het grootste deel van Afghanistan controleert, wil niet weten van een verlenging van de operatie volgende maand en de kans bestaat dat het dan tot een confrontatie komt tussen de troepen en de taliban. Die groep roept Afghanen op om niet langer het land te verlaten "omdat Afghanistan hen nodig heeft". 

Daarnaast is er ook de vrees dat terreurgroepen zoals IS-Khorasan, de lokale versie van IS, aanslagen zou willen uitvoeren tegen de luchthaven. Die groep is zowel een vijand van het Westen als van de taliban. 

BEKIJK: Beelden van de indrukwekkende luchtbrug die momenteel plaatsvindt vanuit Kaboel.

Videospeler inladen...

CIA-topman Burns praat met taliban in Kaboel

In Kaboel heeft CIA-topman William Burns gepraat met Abdul Ghani Baradar, de nummer-2 van de taliban. Dat schrijft The Washington Post en is nadien door VS-diplomaten bevestigd. Het zou gaan om het hoogste contact tussen de VS en de taliban sinds de machtsovername in Kaboel. Wellicht ging het over de deadline van 31 augustus. Als diplomaat onderhield Burns eerder al geheime contacten met Iran die in 2015 leidden tot het nucleaire akkoord. Burns is de meeste ervaren diplomaat in het team van VS-president Joe Biden en die heeft ook erg vertrouwen in hem.

VN: "Ernstige wreedheden door taliban"

Al die mensen lopen niet voor niets weg. Vandaag heeft Michelle Bachelet, de mensenrechtencommissaris van de Verenigde Naties, gezegd dat ze erg geloofwaardige rapporten heeft gekregen over ernstige misdaden door de taliban. Het zou gaan om willekeurige executies van burgers en beperkingen tegenover vrouwen en mensen die tegen de taliban betogen.

De behandeling van vrouwen en meisjes is een fundamentele rode lijn voor ons

Michelle Bachelet, VN-Mensenrechtencommissaris

Onlangs had Amnesty International al melding gemaakt van een bloedbad dat de taliban hebben aangericht onder sjiitische Hazara's in de provincie Ghazni. 

Bachelet roept nu de VN-Mensenrechtenraad op om een mechanisme op te richten om de daden van de taliban te onderzoeken.

Bachelet waarschuwt ook voor het op gang komen van grote vluchtelingenstromen naar de buurlanden van Afghanistan en verder.

Deze Afghaanse vrouwen zijn aangekomen op de Spaanse luchtmachtbasis Torrejon.

Meest gelezen