Public Domain

Klok tikt voor buitenlandse evacuatievluchten vanuit Afghanistan: meer landen beëindigen evacuaties

Aan de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kaboel wachten nog altijd duizenden mensen in de hoop mee te kunnen op een van de laatste evacuatievluchten naar het buitenland. Maar dat wordt steeds moeilijker. Want terwijl de deadline nadert, verslechtert de veiligheidssituatie in en rond de luchthaven drastisch. Vanmiddag zijn doden gevallen bij explosies. Meerdere landen hebben intussen aangekondigd dat ze hun evacuatiemissies stopzetten. Na ons land doen ook Nederland, Duitsland en Canada dat. 

Sinds de start van de evacuaties, midden augustus, zijn meer dan 95.000 mensen geëvacueerd uit Kaboel. Maar nog altijd wachten duizenden mensen bij de luchthaven in de hoop het land uit te raken.

De westerse evacuatiemissies lopen echter op hun laatste benen. De VS, dat instaat voor de beveiliging van de luchthaven, houdt zich aan de deadline van dinsdag 31 augustus om Afghanistan te verlaten. Maar dat lijkt te betekenen dat de deadline voor de evacuaties al vroeger valt, want na vrijdag 27 augustus zouden de Amerikanen willen beginnen met het terugtrekken van hun militairen en militair materieel. 

Washington heeft vandaag nochtans verzekerd dat de evacuaties wel degelijk zullen doorgaan "tot het einde van de Amerikaanse missie", voorzien op 31 augustus. Het Amerikaanse ministerie van Defensie ontkent dat de evacuaties "binnen 36 uur" zouden voltooid zijn. "We zullen doorgaan met het evacueren van zoveel mogelijk mensen tot het einde van de missie", tweette Pentagon-woordvoerder John Kirby. 

Zowel de NAVO als de Europese Unie hebben vanavond opgeroepen om de evacuatie ook na de aanslagen in Kaboel voort te zetten tot de afsproken datum van 31 augustus. "Het is onze prioriteit om zo veel mogelijk mensen zo snel mogelijk naar een veilige plaats te brengen", zei NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg. 

Situatie in en rond luchthaven verslechtert snel

Maar ook de veiligheidssituatie in en rond de luchthaven van Kaboel verslechtert snel. Ook dat is een reden waarom heel wat bondgenoten van de VS de deadline niet afwachten en hun evacuaties nu al staken. Polen deed dat gisteren al, Tsjechië nog eerder. Ook Denemarken en Hongarije hebben hun laatste evacuatievluchten afgerond.

Dat geldt ook voor ons land, dat gisteravond aankondigde dat het gestopt is met evacueren. De Belgische overheid zegt dat ze te horen kreeg dat er een imminente dreiging was van een zelfmoordaanslag op de wachtende menigte bij de luchthaven. 

Om die veiligheidsreden hebben de VS, het VK en Australië hun burgers opgeroepen om niet langer naar de luchthaven van Kaboel te komen. 

Meerdere landen beëindigen evacuaties

Na België kondigden ook Nederland en Canada aan dat ze hun evacuatie-operaties staken. Ook Duitsland heeft intussen zijn laatste evacuatie-operatie volbracht.

De laatste vlucht van Nederland, met militairen en ambassadepersoneel aan boord, is vanavond vertrokken uit Kaboel.  

De Nederlandse operatie wordt beëindigd op aanwijzing van de Amerikanen, zegt de regering. "Dit is een pijnlijk moment omdat dit betekent dat ondanks alle grote inspanningen van de afgelopen periode, mensen die in aanmerking komen voor evacuatie naar Nederland achter zullen blijven."

Public Domain

De laatste evacuatievlucht van Canada vertrok vanochtend al uit Kaboel. De Canadese overheid zegt dat ze graag langer waren gebleven om iedereen te redden die dat had gewild, maar dat de omstandigheden zo erg werden dat dit niet meer mogelijk was. 

Vanavond is ook de laatste Duitse evacuatievlucht opgestegen vanop de luchthaven van Kaboel. Eerder op de dag vertrokken nog drie andere Duitse vluchten naar de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent. Eerder vandaag klonk het nog dat Duitsland tot vrijdag zou doorgaan met evacueren.

Frankrijk zegt dat er tot vanavond of morgenvroeg Afghanen zullen worden ontzet, "enkele uren" voordat de Franse militairen en het ambassadepersoneel vertrekken. Na die deadline, volgens een regeringsbron "opgelegd door de Amerikanen", zullen evacuaties vanaf de luchthaven van Kaboel niet meer mogelijk zijn. Dat heeft premier Jean Castex gezegd.

De Franse president Emmanuel Macron liet vandaag weten dat Frankrijk nog "verschillende honderden" mensen uit Afghanistan probeert te evacueren. De Franse diensten zullen het maximale doen om daarin te slagen, maar zonder garantie, vanwege de "extreem gespannen veiligheidssituatie" op de luchthaven in Kaboel. "Ook de komende uren zullen "extreem gevaarlijk blijven", zei Macron. "We coördineren met onze Amerikaanse bondgenoten."

De Britse premier Boris Johnson heeft vandaag gezegd dat de Britse evacuaties ondanks de uiterst gespannen situatie zullen blijven voortduren tot het einde van de maand.

"We zullen elk uur en elke dag gebruiken om zoveel mogelijk van de resterende mensen weg te krijgen", liet minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab eerder al weten. Wanneer hij verwacht dat de laatste evacuatievlucht vanuit Kaboel vertrekt, wou hij niet kwijt.

Meest gelezen