Beelden van mishandelingen in Iraanse gevangenis gelekt: "Opnieuw schrijnende herinnering aan lot Djalali"

Een groep hackers heeft beelden gelekt van de gevangenis in Iran waar ook de Zweeds-Iraanse VUB-gastprofessor Ahmadreza Djalali gevangen zit. "Het is schokkend om te zien wat er binnen de muren van de Evin-gevangenis gebeurt, maar helaas is de mishandeling die we in de gelekte beelden zien slechts het topje van de ijsberg", zegt Wies De Graeve van mensenrechtenorganisatie Amnesty International, die de beelden analyseerde. 

De beelden die hackersgroep Edalat-e Ali (Ali's Gerechtigheid) heeft gelekt, komen uit de Evin-gevangenis in de Iraanse hoofdstad Teheran. Daar zitten veel politieke gevangenen en buitenlanders of mensen met de dubbele nationaliteit vast. Ook de Zweeds-Iraanse VUB-gastprofessor Ahmadreza Djalali zit er al meer dan vijf jaar lang opgesloten.  

Op de bewakingsbeelden is te zien hoe gevangenen door de bewakers worden geslagen en geschopt. Waarschuwing: onderstaande video bevat schokkende beelden: 

Videospeler inladen...

"Deze beelden tonen nog maar eens aan hoezeer in Iran de straffeloosheid heerst voor gevangenisbewakers die gevangenen folteren en onderwerpen aan andere wrede, onmenselijke en vernederende behandelingen", reageert Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie analyseerde 16 bewakingsvideo's die ze in handen kreeg via onafhankelijke Iraanse media.

"Op de beelden is schokkend visueel bewijs te zien van slagen, seksuele intimidatie en het bewust verwaarlozen en mishandelen van mensen die medische zorg nodig hebben, wat Amnesty International al jaren documenteert". De video's bevestigen volgens Amnesty International ook bezorgdheden over chronische overbevolking en eenzame opsluiting in wrede, onmenselijke omstandigheden.

Het hoofd van het gevangeniswezen in Iran heeft intussen ook bevestigd dat de beelden authentiek zijn. Hij heeft publiekelijk zijn excuses aangeboden voor het "onaanvaardbare gedrag" van de bewakers, en belooft dat er maatregelen zullen volgen.  

Ahmadreza Djalali

"Deze beelden zijn ook opnieuw een heel schrijnende herinnering aan het lot van Dr. Djalali", zegt Wies De Graeve, directeur Amnesty International Vlaanderen. "Ook hij werd aan foltering onderworpen, krijgt niet de medische zorg die hij nodig heeft en leeft met een constante dreiging van executie. Samen met vele anderen blijven we druk zetten en actievoeren zodat Ahmadreza Djalali eindelijk wordt vrijgelaten en herenigd kan worden met zijn gezin."

Helaas is dit slechts het topje van de ijsberg van de folterepidemie in Iran

Wies De Graeve, Amnesty International Vlaanderen

"Deze beelden zijn erg verontrustend en geven een zeldzaam beeld van de wreedheden die gevangenen in Iran geregeld ondergaan", zegt De Graeve nog. "Het is schokkend om te zien wat er gebeurt binnen de muren van de Evin-gevangenis, maar helaas is de mishandeling die we in de gelekte beelden zien slechts het topje van de ijsberg van de folterepidemie in Iran."

Ahmadreza Djalali is 49 en heeft zowel de Iraanse als de Zweedse nationaliteit. Hij is arts en professor aan de Karolinska-universiteit in de Zweedse hoofdstad Stockholm, maar is ook gastdocent aan andere universiteiten zoals onder meer de VUB in Brussel. 

Djalali werd in 2016 in Iran gearresteerd toen hij daar was op uitnodiging van een Iraanse universiteit. Hij is een jaar later ter dood veroordeeld wegens spionage voor Israël en volgens Teheran heeft hij de dood van twee Iraanse kerngeleerden op zijn geweten. Iran heeft ondanks oproepen van de Verenigde Naties en tal van landen nooit bewijzen willen voorleggen voor de spionage van Djalali. De VN klagen ook de harde omstandigheden aan waarin Djalali wordt vastgehouden. 

Meest gelezen