Blankenbergse Jiu Jitsu-club wil leden enkel laten trainen met coronapas

In een Jiu Jitsu-club in Blankenberge zullen de leden komend seizoen enkel mogen trainen als ze een coronapas kunnen voorleggen. Minister van Sport Ben Weyts keurt het plan niet af in de krant Het Nieuwsblad. De Vlaamse Sportfederatie zegt dan weer dat de maatregel eigenlijk niet mag. Maar de club is vastberaden om door te zetten.

Leden van de Blankenbergse Jiu Jitsu-club die ouder zijn dan 13 zullen komend seizoen enkel mogen trainen als ze volledig gevaccineerd zijn of een negatieve coronatest kunnen voorleggen. Dat heeft het bestuur van de club beslist. "Jiu Jitsu is een Japanse zelfverdedigingssport", vertelt Freddy Merket, "Een contactsport dus. En wij willen onze leden zo goed mogelijk beschermen. Ik heb voorlopig nog niet van andere clubs gehoord die dezelfde maatregel toepassen, maar dat maakt niet uit. We hebben deze regel niet genomen om ons interessant te maken, maar omdat we ervan overtuigd zijn dat dit veiliger is."

We hebben deze maatregel niet genomen om ons interessant te maken, maar om onze leden te beschermen
Freddy Merket, Jiu Jitsu Blankenberge

De coronapas is trouwens niet de enige maatregel waarmee de club zijn leden probeert te beschermen. "Hoewel we niet meer in bubbels werken, gaan we toch proberen om onze leden zo veel mogelijk met een vaste partner te laten trainen. We hebben ook beslist om geen toeschouwers meer toe te laten tijdens de trainingen voor de kinderen. Bij onze jongste leden, van 8 tot 12, is het normaal de gewoonte dat de ouders kunnen blijven kijken aan de rand van de dojo, onze trainingszaal. Maar dat is voorlopig niet toegelaten."

Enkel positieve reacties

Tot nu toe krijgt de club enkel positieve reacties. "We hebben het bericht natuurlijk nog maar pas verstuurd", zegt Freddy, "en ik verwacht niet dat iedereen zal staan juichen bij het nieuws. Maar veel leden lieten ons al weten dat ze het begrijpen en dat ze achter de beslissing staan. Voorlopig is niemand tegen."

In de krant Het Nieuwsblad laat minister van Sport Ben Weyts (N-VA) weten dat hij niks tegen de maatregel heeft. Zowel de Gegevensbeschermingsautoriteit als de Vlaamse Sportfederatie zeggen dan weer dat je als sportclub niet zomaar een coronapas mag vragen of leden de toegang weigeren als ze er geen kunnen voorleggen.

Meest gelezen