Brug over fiets- en faunatunnel in Dilsen-Stokkem is klaar

De Europalaan ter hoogte van het natuurgebied Vossenberg in Dilsen-Stokkem is opnieuw open voor het verkeer tussen Dilsen en Opoeteren. De afgelopen maanden is er een nieuwe brug gebouwd, met daaronder een fietssnelweg en een veilige doorgang voor dieren. Omwille van problemen bij de aanleg van het wegdek, moest de opening van de brug met een week uitgesteld worden. 

De Europalaan loopt vanaf nu over een 60 meter lange brugconstructie over het fietspad van het voormalig kolenspoor. In samenwerking met Natuur en Bos en het Departement Omgeving, zorgt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) er zo voor een veilige doorgang voor mens en dier.

Vanuit Vlaanderen hebben we 3 miljoen euro geïnvesteerd in de fiets- en faunapassage", zegt minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD). "Fietsers kunnen nu veilig onder de brug door en dieren kunnen nu vrij bewegen tussen de natuurgebieden Vossenberg en Platte Lindenberg zonder gevaar voor aanrijdingen."

Fietsers kunnen nu veilig onder de brug door en dieren kunnen vrij bewegen zonder gevaar voor aanrijdingen

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit

"Er waren wat problemen met een bepaalde hechtlaag waardoor het asfalt niet kon aangebracht worden", zegt burgemeester Johan Tollenaere (Open VLD). "Dat heeft voor een weekje vertraging gezorgd. Dan moest er nog een belastingtoets uitgevoerd worden en dat is gisteren gebeurd. Daarnaast moesten er nog wegmarkeringen aangebracht worden en vangrails geplaatst worden. Gisterenavond waren we dan volledig klaar om de brug te openen." 

(Lees verder onder de foto)

Fietslussen

De fietslussen, die het hoogteverschil naar de Europalaan moeten overbruggen, zullen de komende weken worden afgewerkt. Er is dus voorlopig nog geen verbinding tussen het fietspad langs het kolenspoor en de Europalaan. Voor die fietsers blijven de bestaande fietsomleidingen gelden.

Tegelijkertijd zal ook nog het natuurgedeelte van de ecovallei verder worden ingericht om een optimale biotoop voor fauna en flora te creëren.

Meest gelezen