Energiefactuur stijgt met 130 euro voor mensen met variabel contract

Mensen met een variabel energiecontract kunnen hun factuur zien stijgen met 130 euro per jaar door de stijgende energieprijzen. Dat heeft de federale energieregulator CREG uitgerekend. De vergelijking wordt gemaakt met de zomer van 2019, dus voor de start van de coronacrisis. 

Ongeveer 40 procent van de Belgische gezinnen heeft een variabel energiecontract. Dat is een contract dat elke maand of elk kwartaal wordt aangepast, volgens de pieken en dalen van de energieprijzen op de groothandelsmarkten. En die prijzen zijn de voorbije maanden sterk gestegen, nu de economie opnieuw aantrekt na de wereldwijde crisis door corona.

Met en zonder corona

De CREG heeft de vergelijking gemaakt met het prijzenniveau in augustus 2019 en in augstus 2020.  Een "normaal jaar" dus,  niet beïnvloed door de coronacrisis en een jaar waarin de gevolgen door de coronacrisis volop voelbaar waren.

In vergelijking met 2019 stijgt de gasfactuur voor gezinnen met een variabel contract op jaarbasis met 84 euro, voor elektriciteit gaat het om 49 euro. Uiteraard is de stijging nog groter als je vergelijkt met het jaar 2020, toen de prijzen uitzonderlijk laag waren. Dan spreken we van een stijging van in totaal 181 euro: 111 euro voor gas en 70 euro voor elektriciteit.

Prijzen kunnen nog stijgen

In de cijfers is nog geen rekening gehouden met de laatste maanden van dit jaar, de herfst- en wintermaanden dus, als de energieprijzen doorgaans nog hoger liggen.  Als de huidige trend aanhoudt, kan de impact op de energiefactuur nog aanzienlijk hoger zijn, aldus de CREG.

De hoge energieprijzen hebben (voorlopig) geen invloed op de factuur van gezinnen met een vast energiecontract. De CREG adviseert gezinnen die vóór de prijsstijgingen een vast contract tekenden dan ook om niet te veranderen.

Uitkijken als je contract afloopt

Wie een vast contract heeft dat binnenkort afloopt en dus moet instappen in een nieuw contract, moet goed uitkijken. Vergelijken vóór je een keuze maakt, is de boodschap. En weet dat, als de prijzen in de toekomst dalen, dat je dan eventueel van contract kan veranderen. Je moet wel rekening houden met een opzeggingstermijn van één maand.

Gezinnen kunnen ook vermijden dat ze plots een heel hoge jaarfactuur krijgen door hun maandelijkse voorschot iets te verhogen, aldus nog de CREG.

Meest gelezen