Radio 2

Daphné Dumery (N-VA) neemt afscheid als burgemeester van Blankenberge: "Ik ben niet rancuneus"

Ook op haar laatste werkdag als burgemeester van Blankenberge werkt Daphné Dumery (N-VA) verder zoals de voorbije jaren. "Ik ben heel graag burgemeester geweest maar de kaarten zijn anders geschud. Ik heb me erbij neergelegd. Het is zoals het is", zegt ze.

Na De Panne is er straks ook in Blankenberge een machtswissel. Open VLD en Vooruit zullen op de gemeenteraadszitting van vanavond een motie van wantrouwen stemmen om de huidige burgemeester en schepenen af te zetten. Daarmee willen ze een eind maken aan de onbestuurbaarheid waarin Blankenberge al een tijd zit. Daarna zullen ze een nieuwe burgemeester en schepencollege aanstellen. De nieuwe burgemeester wordt Björn Prasse van Open VLD. Hij zal - als alles verloopt zoals gepland - de opvolger worden van Daphné Dumery van N-VA. Vandaag is het dus de laatste dag van Dumery als burgemeester van Blankenberge, tenzij ze na de verkiezingen terug aan de macht zou komen.

Geen rancunes

Daphné Dumery heeft een drukke laatste dag als burgemeester van Blankenberge. Er is de wekelijkse vergadering van de veiligheidscel en daarna gaat ze ook kijken naar de voorbereidingen van het bloemencorso van dit weekend. "Ja, het prikt dat ik dat bloemencorso niet meer als burgemeester zal meemaken. Ik ben graag burgemeester maar we hadden al enkele maanden problemen in Blankenberge met het risico op onbestuurbaarheid. Door het nieuwe decreet is Open VLD als grootste partij aan zet gekomen. Ze hebben Vooruit boven ons verkozen als coalitiepartner. Ik vind dat nog altijd jammer maar ik ben niet rancuneus. Ik zal mijn rol verder spelen vanuit de oppositie."

Sociale media

(Ex-) burgemeester Bram Degrieck van De Panne weert zich als een duivel in een wijwatervat. Daphné Dumery lijkt eerder opgelucht alsof ze bevrijd is van een zware last. Op haar Facebookpagina schreef ze: "Mijn vrijheid lonkt! Niet meer moeten opletten waar ik ga en sta, tegen wie ik praat, met wie, waar en wanneer ik leute en plezier maak. Ik ga terug fouten mogen maken", zegt ze met een knipoog.

 Ze legt de context uit waarin die uitspraak te situeren valt: "Ik heb die last als burgemeester graag gedragen. Maar zeker sinds de coronacrisis merk ik dat sommige mensen extreem reageren op sociale media. Ze kijken voortdurend naar publieke figuren om te controleren of die zich wel aan de coronamaatregelen houden. Ik heb eigenlijk het voorbije anderhalf jaar voortdurend over mijn schouder moeten kijken. Met die Facebookpost wil ik mijn opvolger waarschuwen. Pubieke figuren hebben een voorbeeldfunctie en daardoor zijn ze voortdurend het voorwerp van commentaar op sociale media."

Terug voltijds advocaat

En hoe ziet haar leven er morgen uit? "Ik ga weer voltijds aan de slag op mijn advocatenkantoor. Dat wordt wennen. En op politiek vlak zal ik een constructieve oppostie voeren in de stijl zoals de mensen intussen gewend zijn van mij. Mijn kabinet op het stadhuis heb ik al leeggemaakt. Vanavond zal ik de sleutels geven aan mijn opvolger."

Meest gelezen