Archieffoto

België beëindigt evacuaties vanuit Afghanistan: "Alle medewerkers en geëvacueerden verzameld in Islamabad"

België heeft alle evacuaties vanuit Afghanistan beëindigd. Dat meldde de federale regering woensdagavond in een persbericht. Straks om 9.30 uur geven premier Alexander De Croo (Open VLD) en de andere bevoegde ministers een persconferentie, die je zal kunnen volgen op onze website en in onze app.

Gisteren werden nog 5 vluchten uitgevoerd tussen Kaboel en Islamabad, in Pakistan. Later op de avond kwam er dan een verrassende mededeling. "De federale regering heeft besloten de evacuaties vanuit de luchthaven van Kaboel te beëindigen, gelet op de evoluerende situatie in Afghanistan en in overeenstemming met andere Europese partners."

"Sinds 21.30 uur (Belgische tijd) zijn alle medewerkers van operatie Red Kite en de geëvacueerden verzameld in Islamabad. België zal de komende dagen de repatriëring van de geëvacueerden en het contingent van Operatie Red Kite naar ons land verderzetten. Donderdag om 9.30 uur geven premier Alexander De Croo (Open VLD), vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR), minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) op een persconferentie meer details over de resultaten van deze evacuatiefase en de volgende stappen."

Het is verrassend te horen dat de evacuaties niet alleen stoppen, maar dat alle Belgische militairen al weg zijn uit de Afghaanse hoofdstad Kaboel.

Buitenlandjournalist Inge Vrancken

"Het nieuws dat Defensie de evacuatiemissie al heeft stopgezet en alle Belgische militairen Kaboel hebben verlaten komt als een verrassing", zegt Inge Vrancken, buitenlandjournalist bij VRT NWS, in "Het journaal":

Videospeler inladen...

"Het is opvallend dat het nieuws nu al komt. In de late namiddag had Defensie nog laten weten dat er mogelijk donderdag nog geëvacueerd zou worden. Vrijdag zou het moeilijk worden om nog te vliegen. Het is verrassend dat we nu horen dat niet alleen de evacuaties stoppen, maar dat alle Belgische militairen al weg zijn uit de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Alle geëvacueerden en medewerkers zijn nu in Islamabad in Pakistan", zegt Vrancken.

De Belgen hebben 1.400 mensen uit Kaboel geëvacueerd. Dat is niet niks, maar hoe dan ook is niet iedereen die weg wilde, ook weg geraakt.

Rudi Vranckx, expert Midden-Oosten bij VRT NWS

Ook Midden-Oostenexpert Rudi Vranckx is verrast. "Dat het voor het weekend zou eindigen leek wel duidelijk. De Verenigde Staten en de Britten moeten tegen 31 augustus zelf nog 7.000 militairen uit Afghanistan weg krijgen, dat het dus enkele dagen voordien zou stoppen, lag vast. Maar dit is wel vroeger dan gedacht."

Vranckx gaat ervan uit dat er op Europees niveau overlegd is over wie nog blijft. "De Belgen en de Polen zijn gestopt met evacuatievluchten, maar bijvoorbeeld de Fransen en de Nederlanders zijn er nog. Ik ga ervan uit dat er samengezeten is, dat ze mekaar misschien gaan opvangen om Belgen die dat willen, mee te nemen."

België heeft 1.400 mensen uit Kaboel kunnen evacueren. "Dat is niet niks, maar hoe dan ook is niet iedereen die weg wilde, ook weg geraakt", zegt Vranckx.

Hoe langer hoe moeilijker om mensen te evacueren

Het wordt hoe langer hoe moeilijker om mensen te evacueren uit Afghanistan via Kaboel. "De taliban sluiten de luchthaven meer en meer in", zegt Inge Vrancken. "Ze hebben woensdag een tweede belangrijke toegangspoort van de luchthaven gesloten. Er is ook in een gemengd konvooi van verschillende landen een bus tegengehouden. Die mensen zijn niet op de luchthaven geraakt."

De taliban hebben aangekondigd dat ze niet meer willen dat Afghanen het land verlaten. "Een drietal dagen geleden zeiden de taliban dat Afghanen beter in hun eigen land zouden blijven. Een woordvoerder stelde dat de Amerikanen moeten stoppen met mensen weg te lokken. Duizenden dynamische krachten die het land verlaten, dat zien ze met lede ogen aan", zegt Rudi Vrancxk.

Hoe kunnen de Belgen en Afghanen die een band met ons land kunnen aantonen, nog weg uit Afghanistan? Vrancxk wikt en weegt. "Achter de schermen wordt gepraat met de Amerikanen over de beloftes om buitenlanders te laten vertrekken. Eventueel met commerciële vluchten, als die al heropstarten, want dat moet technisch mogelijk zijn. Veel hangt ook af van de taliban: hoe hard is hun houding na 31 augustus?"

"Een bron vertelde me letterlijk dat er elke dag schoten klinken bij de luchthaven van Kaboel", legt Majd Khalifeh uit in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen