Ex-gouverneur van New York Cuomo moet Emmy Award teruggeven

De pas afgetreden gouverneur van New York, Andrew Cuomo, moet zijn Emmy Award weer afgeven. Hij kreeg die prestigieuze televisieprijs voor zijn heldere uitleg bij televisie-optredens aan het begin van de coronapandemie. Maar uit onderzoek is intussen gebleken dat Cuomo jarenlang vrouwen seksueel heeft lastiggevallen. Dat is ook de reden waarom hij is afgetreden als gouverneur. De organisatie die de Emmy Awards uitreikt, wil niet dat zijn naam nog op de lijst met laureaten staat.

Andrew Cuomo was nog maar een paar uur gouverneur af toen hij gisteren het nieuws over zijn Emmy Award te horen kreeg. Hij had zijn aftreden twee weken geleden aangekondigd, na een rapport van onafhankelijke onderzoekers waaruit bleek dat hij elf vrouwen had lastiggevallen. In een statement zegt de Internationale Academie dat ze ook alle verwijzingen naar hem in de archieven zullen verwijderen. 

Cuomo kreeg die speciale televisieprijs vorig jaar voor zijn dagelijkse briefings op televisie over het coronavirus. Die vormden een welkom tegengewicht tegen de tegenstrijdige boodschappen van de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump. Hij werd er ook waanzinnig populair door.

De Amerikaanse actrice Cynthia Nixon, vooral bekend van haar rol als Miranda Hobbes in Sex and the City, reageerde via Twitter scherp op de beschuldigingen. Eerder in 2018 had Nixon ook ambities voor het gouverneurschap van New York.

In 2017 kwam de Academie ook al eens terug op haar beslissing om de prijs aan acteur Kevin Spacey te geven, nadat hij beschuldigd was van seksueel misbruik.

Meest gelezen