Nicolas Maeterlinck (Belga)

Groen-fractie vraagt ontslag van schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) na dodelijk ongeval in Antwerpen

De Antwerpse Groen-fractie vraagt het ontslag van schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). Het kruispunt in Antwerpen waar gisteren een dodelijk ongeval gebeurde, werd in april nog conflictvrij gemaakt, maar het stadsbestuur draaide die beslissing vorige maand terug. Op een persconferentie repte Kennis met geen woord over een mogelijk ontslag. 

Op het kruispunt van de Lange Leemstraat met de Sint-Vincentiusstraat in Antwerpen kwamen gisteren twee zusjes van 1,5 en 9 om het leven. Ze werden gegrepen door een vrachtwagen die linksaf wilde slaan, terwijl de zusjes de straat overstaken. Zowel de vrachtwagen als de kinderen hadden groen licht.

Nochtans was het bewuste kruispunt op 15 april van dit jaar nog "conflictvrij" gemaakt. Dat wil zeggen dat zachte weggebruikers, dus fietsers en voetgangers, niet op hetzelfde moment groen licht krijgen als motorische voertuigen. Vorige maand, op 8 juli, besloot het stadsbestuur om die beslissing terug te draaien en opnieuw over te schakelen op de oude regeling van de verkeerslichten. 

Volgens schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) was dat de beste optie om te garanderen dat de ziekenwagens van het nabijgelegen ziekenhuis Sint-Vincentius vlot kunnen uitrijden. Op een conflictvrij kruispunt zijn de wachttijden voor alle weggebruikers namelijk langer. Opvallend is echter dat het ziekenhuis zelf benadrukt dat zij daar niet om gevraagd hebben. Zij zeggen dat hun ziekenwagens altijd andere uitwijkmogelijkheden hebben en niet geblokkeerd staan als ze niet meteen door kunnen rijden op het bewuste kruispunt.

Groen vraagt ontslag

De Antwerpse Groen-fractie, die in de gemeenteraad deel uitmaakt van de oppositie, concludeert daaruit dat de schepen wellicht liegt over de reden waarom hij het kruispunt niet conflictvrij heeft gehouden. Zij vragen nu zijn ontslag. Fractieleider Imade Annouri licht die vraag toe in een persbericht: "Medeleven en transparantie hadden gepast geweest. In plaats daarvan lijkt schepen Kennis ervoor gekozen te hebben onwaarheden te vertellen over zijn eigen beleidsbeslissing. Als dat zo is, dan is er wat ons betreft maar één mogelijkheid: dat hij de eer aan zichzelf houdt en opstapt als schepen van Mobiliteit.”

De schepen zelf heeft op een persconferentie meer uitleg gegeven over het bewuste kruispunt. Vooral de vraag waarom de conflictvrije situatie teruggedraaid werd, speelde op. "Het was onveilig", klinkt het bij het kabinet-Kennis. Er werd benadrukt dat het kabinet zelf de analyse maakte dat de conflictvrije situatie nadeling was voor het Sint-Vincentiusziekenhuis, en dat dat dus niet op de vraag van het ziekenhuis was. Over een mogelijk ontslag repte hij met geen woord, het lijkt er dus niet meteen op dat dat aan de orde is. 

Meest gelezen