Leuvense politie gaat lokfietsen inzetten om fietsendieven op te sporen

De politie gaat fietsen inzetten met een opsporingssysteem waardoor ze kunnen achterhalen waar een gestolen fiets zich bevindt.

"We denken al langer aan het inzetten van lokfietsen, we hebben ook al testen gedaan", vertelt Marc Vranckx van de Leuvense politie. "Het gaat om fietsen die uitgerust zijn met een gsm-opsporingssysteem waardoor je kan zien waar de gestolen fiets zich bevindt. Maar het is niet eenvoudig om toestelletjes te vinden die echt goed werken. Het gaat dus over een bijzondere opsporingsmethode waar we afspraken moeten rond maken met het parket en daar zijn we nu bijna mee rond. Het plan is om in het najaar te starten met de lokfietsen."

Elk jaar krijgen we 1.800 aangiftes binnen van fietsdiefstallen

Marc Vranck, Leuvense politie

"Leuven is de fietsstad bij uitstek en het aantal fietsdiefstallen ligt hoog", erkent Vranckx. "Elk jaar krijgen we ongeveer 1.800 aangiftes binnen van fietsdiefstallen. Dus dit is een prioriteit om daar iets aan te doen. We werken al jaren rond fietsdiefstallen, maar we gaan nu een tandje bijsteken. Sommige mensen denken dat we niks doen aan die fietsdiefstallen, maar dat klopt niet. We liggen vaak op de loer in grote fietsenparkings. Gisteren bijvoorbeeld hebben we nog een fietsendief betrapt die een dure fiets had gestolen en daar de trein mee op wou. In 2020 hebben we zelfs meer dan 125 fietsendieven kunnen pakken." 

Meest gelezen