Foto: Radio 2

Lierse reuzen verhuizen: "Na 600 jaar krijgen ze eindelijk een definitieve thuis"

Vandaag verhuizen de Lierse reuzen. De reuzenkaravaan bestaat uit 10 historische reuzen, 14 hedendaagse reuzen, 3 praalwagens en 3 praaldieren waaronder het Ros Beiaard. En die verhuis is niet onopgemerkt voorbijgegaan. "De praalwagens zijn gemaakt in de 19e eeuw en hebben houten wielen. Daardoor moeten we stapvoets rijden", vertelt Luk Ceulemans, voorzitter van de vereniging Gezellen van 't Groot Volk.

Er worden vandaag in totaal 24 reuzen met hun praalwagens en praaldieren verhuisd. Ze gaan van hun huidige hal aan de Antwerpsesteenweg, naar hun definitieve plek op de Dungelhoefsite. "De reuzen zijn altijd stiefmoederlijk behandeld. Daarmee wil ik zeggen dat ze nooit een eigen huis hebben gehad. Nu krijgen ze na 600 jaar eindelijk een eigen, definitieve hal", vertelt Ceulemans. 

Copyright Jan Hauwaert 2014

De verhuis is niet onopgemerkt voorbijgegaan. "De praalwagens zijn in de 19e eeuw gebouwd en zijn volledig gemaakt uit hout. De houten wielen zorgen ervoor dat we ons slechts stapvoets kunnen verplaatsen"; legt Ceulemans uit. 

Om de houten praalwagens te kunnen verhuizen, was er heel wat voorbereiding nodig. "Iets meer dan een week op voorhand zijn we de wielen elke dag beginnen nat te maken. Zo worden ze soepeler voor de verhuis en geraken ze minder snel beschadigd. Alle praalwagens zijn heelhuids aangekomen", vertelt Jef Vingerhoets van de Gezellen van 't Groot Volk. In de namiddag worden ook de reuzen verplaatst.

Reuzen bezoeken

De Reuzenommegang vindt volgend jaar in oktober plaats. "In de 19de eeuw is beslist dat de ommegang maar om de 25 jaar zou plaatsvinden. In 2015 hebben we beslist om dat elke vijf jaar te doen. Maar door corona is de editie van 2020 natuurlijk niet kunnen doorgaan. De volgende reuzenommegang is gepland voor oktober volgend jaar."

Bij goed weer op zondag 3 oktober, de grote zondag, worden de reuzen al tentoongesteld op het Paradeplein en is ook de hal te bezoeken.

 

De Lierse walvis of Hellewagen op weg naar de nieuwe hal
Foto: Radio 2
De eerste praalwagen komt aan in het nieuwe huis van de reuzen
Foto: Radio 2

Meest gelezen