Sint-Rombouts Mechelen
Andreas Dill

Louis Armstrong, The Scene of K3 op de beiaard? Kies mee het lied dat de Open Monumentendag inzet

Op zondag 12 september is het Open Monumentendag met een veelbelovend programma rond het thema “inclusie”. De dag wordt op gang getrokken met een vrolijk lied, dat je mee kan kiezen. Een van de hoogtepunten wordt de openstelling van de Boekentoren in Gent na vele jaren restauratie.

Vanuit meer dan 50 torens in Vlaanderen én Nederland zal op zondag 12 september hetzelfde liedje weerklinken op de klokken van de beiaard. Welk liedje is nog niet bekend, dat kun je zelf mee bepalen. De drie nummers hebben allemaal een hart voor diversiteit en samenhorigheid. Stemmen kan hier tot en met 8 september.

  • "What a Wonderful World" - Louis Armstrong
  • "Iedereen is van de wereld" - The Scene
  • "Alle kleuren van de regenboog" - K3

Open Monumentendag in Vlaanderen heeft als thema “inclusie”, dat wil zeggen dat iedereen meetelt in de samenleving. In Leuven kun je bijvoorbeeld een wandeling maken doorheen de LGBTQ+-geschiedenis van de stad. Er zijn ook allerlei activiteiten voor blinden en slechtzienden, doven en slechthorenden of rolstoelgebruikers.

Boekentoren Gent
(c) 2020 geert roels

Een van de hoogtepunten van de Open Monumentendag wordt ongetwijfeld de Boekentoren van Gent, de modernistische universiteitsbibliotheek van architect Henry van de Velde die na negen jaar restauratie weer publiek toegankelijk is. Zeker de Belvedère helemaal bovenaan, met rondom glas en een spectaculair zicht op de stad, is uniek. 

Het programma – per thema, per provincie, per soort activiteit, ook voor kinderen – is hier te raadplegen. Alles is gratis, maar het is meestal nodig om (ruim) op voorhand te reserveren.

Groot, leeg en spooky

Linde Merckpoel kreeg al een voorsmaakje en verbleef 24 uur in de Sint-Godelieveabdij in Brugge: "groot, leeg en spooky". 

Meest gelezen