Pixabay

Oost-Vlaamse sierteeltbedrijven herstellen na coronacrisis: "Natte zomer zorgt dat bloemen beter groeien"

De sierteeltsector in de provincie Oost-Vlaanderen krabbelt recht na een moeilijke periode. En dat is mede dankzij de natte zomer. In het begin van de coronacrisis verkochten sierteeltbedrijven veel minder bloemen omdat ze tijdelijk moesten sluiten. Dat was dit jaar niet meer nodig en dat merken veel bedrijven. "Mensen hadden weinig vrijheden, maar hielden zich wel meer bezig met hun tuin", zegt Miet Poppe van de beroepsvereniging van siertelers.

Het is tot nu toe een vrij goed jaar geweest voor de sierteeltbedrijven in de provincie Oost-Vlaanderen. De meeste bedrijven lijken de coronacrisis te overleven. Al was dat niet evident, want vorig jaar waren tuincentra en bloemenwinkels een tijdlang gesloten tijdens de lockdown. Dat was ook zo bij bloemenwinkels in het buitenland. Daardoor konden ze minder bloemen verkopen, en moesten ze zelfs planten vernietigen.  

Sinds de lockdown hebben veel mensen interesse in bloemen en planten

Miet Poppe van de beroepsvereniging van siertelers

Dit jaar zit de verkoop van bloemen en planten weer in de lift. Dat komt omdat mensen meer thuis waren, en daarom hebben sommigen geïnvesteerd in hun tuin. "Veel mensen hebben een interesse ontwikkeld in bloemen en planten en dat merken we in de verkoop", zegt Miet Poppe van de beroepsvereniging van siertelers.

Ook natte zomer helpt

Niet alleen de gunstigere lockdown van afgelopen jaar zorgt voor een betere verkoop bij winkels, ook het nattere weer helpt een handje. "We kennen een zomer met gematigde temperaturen en redelijk wat regenval", vertelt Poppe. "Voor de meeste planten en bloemen zijn dat goede omstandigheden om te groeien."

Hoewel er in Oost-Vlaanderen geen faillissementen waren in de sierteeltsector besloten sommige telers, die plannen hadden om hun zaak te stoppen, om dat eerder te doen dan voorzien.

kasto80

Meest gelezen