Overzicht: In welke Limburgse vaccinatiecentra kan je nog terecht?

Op dit moment is 76 procent van alle Limburgers volledig gevaccineerd. Ongeveer 4 procent is deels gevaccineerd. En omdat er al veel mensen gevaccineerd zijn, wordt het steeds rustiger in de vaccinatiecentra. Dus zullen verschillende Limburgse vaccinatiecentra sluiten of in een afgeslankte vorm verder gaan tot half oktober. Hieronder vind je een overzicht voor heel Limburg.

Haspengouw

In het vaccinatiecentrum van Borgloon worden de laatste eerste prikken gegeven op 8 september, en dan 3 weken later de laatste tweede prikken. "Wij gaan ook nog een oproep doen aan de inwoners die nog niet gevaccineerd zijn, om zich aan te melden op 8 september voor een 1ste prik of op 29 september voor een 2de prik", zegt de stad Borgloon. 

In Sint-Truiden blijft het vaccinatiecentrum open tot half oktober, maar in de laatste weken zal het centrum ontmanteld worden. Na half oktober wordt er een vaccinatiepunt opgericht, maar zoals in andere vaccinatiecentra is daar nog niet veel duidelijkheid over.

Herkenrode

In het vaccinatiecentrum van Hasselt zal de werking afgebouwd worden tegen eind september. Tegelijkertijd wordt ook alles voorbereid om een vaccinatiepunt op te starten, voornamelijk om een derde prik te geven aan mensen met een verzwakt immuunsysteem. Een derde prik kan de antistoffen verhogen en mensen met een verminderd immuunsysteem mogelijk beter beschermen tegen corona.

(Lees verder onder de foto) 

Kemp en Duin

De vaccinatiecentra van Bree en Genk sluiten op 29 september. Maar omdat de vacciatiegraad in Genk gemiddeld lager ligt, gaan ze daar met mobiele prikteams naar de lokale buurthuizen. "Wij willen de drempel zo laag mogelijk maken, zodat inwoners om het hoekje in hun lokale buurthuis een prikje kunnen gaan halen", zegt Katrien Verachtert van eerstelijnszone Kemp en Duin.

We gaan prikken in de wijken waar de vaccinatiegraad lager ligt

"We gaan prikken in de wijken waar de vaccinatiegraad lager ligt", gaat Katrien Verachtert verder. "We starten op 2 september en in de week van 13 september zal een huisarts uit de buurt ook vragen van inwoners beantwoorden."

Maasland

Ook in Maaseik stopt het vaccinatiecentrum vroeger dan gepland, zodat tegen half september de sporthal opnieuw vrij is voor sportactiviteiten. En in Maasmechelen sluit het vaccinatiecentrum op 17 september. Er zal wel nog een 'prikpunt' blijven bestaan, maar waar dat precies komt, wordt pas in september beslist.

MidWestLim en West-Limburg

De vaccinatiecentra  van Beringen, Leopoldsburg en Heusden-Zolder blijven nog open tot 15 oktober. In Houthalen-Helchteren gaat het vaccinatiecentrum dicht op 1 september. Er komt dan een kleiner prikpunt, aan het gemeentehuis. 

Noord-Limburg

Het vaccinatiecentrum in Lommel  gaat op 1 september volledig dicht. Ze merken daar dat ze tegen september ongeveer aan het einde van de vaccinatiecampagne zullen zijn.  

Noord-Limburgers die hun prik gemist hebben, kunnen nog tot half oktober in Peer terecht

In Lommel heeft het vaccinatiecentrum De Soeverein op 31 augustus zijn laatste dag gepland. Centrummanager Maarten Mulkers: "Na die datum kunnen mensen die hun prik gemist hebben, nog terecht in het vaccinatiecentrum in Peer. Maar dat zullen er niet veel zijn." Het vaccinatiecentrum van Peer blijft nog open tot 15 oktober.

ZOLim

In De Motten in Tongeren zal er vanaf september nog op woensdag- en donderdagnamiddag gevaccineerd worden, waardoor de cafetaria opnieuw gebruikt kan worden door het aangrenzende woonzorgcentrum. In Bilzen verhuist het vaccinatiecentrum begin september van De Kimpel naar Jeugdcentrum De Bilding op dezelfde site.

Na half oktober worden op verschillende plaatsen wel nog prikpunten georganiseerd, maar waar die komen en hoe die georganiseerd zullen worden, moet nog duidelijk worden.

Nicolas Maeterlinck

Meest gelezen