Schrijfster Astrid H. Roemer

Schrijfster Astrid H. Roemer reageert op heisa rond Prijs der Nederlandse Letteren: "Ik denk diep na voor ik publiceer"

De Surinaams-Nederlandse auteur Astrid H. Roemer (74) blijft achter haar standpunten staan over de controversiële Surinaamse oud-president Desi Bouterse. Roemer won eerder dit jaar de prestigieuze Prijs der Nederlandse Letteren, maar door de hetze werd de officiële huldiging geschrapt. "Zo gaat men om met een zwarte oudere dame aan wie net weer een literaire topprijs is toegekend."

Eerder deze maand maakte het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie bekend dat de Prijs der Nederlandse Letteren niet officieel overhandigd zal worden door koning Filip aan Astrid H. Roemer. De beslissing kwam er nadat de Surinaams-Nederlandse auteur een omstreden lofbericht had gepost over de dader van de beruchte Decembermoorden in Roemers geboorteland Suriname.

Het lofbericht over Desiré Delano Bouterse (D.D.B.) dat Roemer op haar Facebookpagina postte:

Bij de Decembermoorden werden in december 1982 vijftien prominente Surinamers gemarteld en geëxecuteerd, allemaal tegenstanders van het militaire regime van politicus Desi Bouterse. Die werd door de krijgsraad in 2019 veroordeeld tot 20 jaar cel voor de feiten. Maar daarmee is de kous nog niet af, want de zaak moet nog worden uitgesproken in hoger beroep.

 Roemer krijgt de prestigieuze Prijs der Nederlandse Letteren nog wel, als eerste Surinaamse schrijfster ooit, net als het bijbehorende geldbedrag van 40.000 euro. Enkel de officiële huldiging die in het najaar gepland stond, werd geschrapt. "Wij nemen stellig afstand van de standpunten en uitspraken van mevrouw Roemer", stelde het Comité in het programma "Nieuwsuur" op de Nederlandse zender NOS.

"Mijn feest is mij afgepakt"

In een interview met de Nederlandse krant Trouw reageert Roemer nu uitgebreid op de controverse. "Mijn feest is mij afgepakt op uiterst slinkse wijze want niemand heeft mij gehoord. Zo gaat men om met een zwarte oudere dame aan wie net weer een literaire topprijs is toegekend. Onbehoorlijk! Sinds de prijzen word ik overladen met complimenten door mijn landgenoten in Nederland en Suriname.”

Ze onderstreept dat ze achter haar standpunten over Bouterse blijft staan: "Ik weiger echter Desi Delano Bouterse moordenaar te noemen. En er is geen bewijs van het feit dat hij daadwerkelijk een of meerdere moorden heeft gepleegd, noch dat hij zijn manschappen daartoe heeft aangezet."

Storm op sociale media

Roemers uitspraken botsen op veel onbegrip bij collega-schrijvers en andere Surinamers. Op sociale media blijft Roemer sterk uithalen naar critici. In een reactie op Volkskrant-columniste Harriet Duurvoort liet ze zich van haar scherpste kant zien: "Lultrut... Ik heb je nooit vertrouwd... Ga een goed boek schrijven..."

Ondanks de storm aan reacties, zegt de schrijfster opgelucht te zijn dat de ceremonie voor de Prijs der Nederlandse Letteren niet doorgaat. De kans was groot dat er aan het koninklijk paleis in Brussel protestacties zouden volgen tegen Roemer en haar uitspraken en dat is net wat de auteur wil vermijden. "Een feest mag geen angst bij gasten oproepen. Het is goed zo", antwoordt Roemer aan Trouw.

Meest gelezen