Videospeler inladen...

Staatssecretaris voor Relance Dermine (PS): "Vandaag investeren om ons te verdedigen tegen gevolgen van klimaatcrisis"

Staatssecretaris Thomas Dermine (PS) vindt dat de federale regering de coronacrisis goed heeft aangepakt. "We zien dat het goed was om onze economie te beschermen. Vandaag is onze economie intact en het ondernemersvertrouwen is groot. We moeten nu investeren om de gevolgen van de klimaatverandering het hoofd te bieden", zegt Dermine in "Terzake".

Staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine ziet twee grote doelstellingen in het relanceplan van de federale regering. De overheid krijgt de komende jaren 5,9 miljard euro Europese relancemiddelen en België wil een gelijkaardig bedrag in de economie injecteren.

"We zien dat vandaag onze economie intact is gebleven na de coronacrisis en het ondernemersvertrouwen is groot. We hebben twee grote doelen met ons relanceplan. Ten eerste willen we een "kick" aan onze economie geven om groei te creëren. Ten tweede willen we de vele grote uitdagingen van ons land aanpakken", zegt Dermine.

De grote uitdagingen zijn volgens Dermine het klimaatbeleid en de strijd tegen de klimaatverandering, maar ook mobiliteit, infrastructuur en Defensie.

Als je niet investeert in de toekomst van het land, zal je nergens geraken

Videospeler inladen...

We moeten vandaag investeren om gewapend te zijn tegen de gevolgen van de klimaatverandering. "In 2100 zal ongeveer tien tot twintig procent van Vlaanderen onder water staan. Als we vandaag niet investeren, zal de kost in 2100 veel groter zijn."

Dermine vergelijkt het werk van de federale regering met de bedrijfswereld. "We moeten denken zoals in de bedrijfswereld. Als je niet in de toekomst investeert, zal je nooit inkomsten genereren. De investeringen van vandaag, zijn de inkomsten van morgen. Dat is het geval voor een bedrijf, maar ook voor een land."

Volgens de staatssecretaris is er de voorbije twintig jaar te weinig geïnvesteerd door de overheid. "De grote investeringen in de jaren 60 en 70 hadden een goede impact op de economie. Als je niet investeert in de toekomst van het land, zal je nergens geraken."

Meest gelezen