Afghaanse baby die geboren werd op evacuatievlucht, heet Reach, naar het toestel waarin ze het levenslicht zag

De baby die afgelopen weekend het levenslicht zag op een evacuatievlucht van het Amerikaanse leger vanuit Afghanistan, krijgt de naam Reach. Het meisje is genoemd naar het toestel waarin ze geboren werd. De moeder en het kindje verkeren in goede gezondheid.

Dit weekend maakte het Air Mobility Command van het Amerikaanse leger bekend dat er op een van zijn evacuatievluchten uit Kaboel een Afghaanse vrouw bevallen was van een dochtertje. Het C-17-toestel was onderweg vanuit Qatar naar de Amerikaanse legerbasis in Ramstein, Duitsland, met aan boord heel wat geëvacueerden uit Afghanistan.

Een zwangere vrouw aan boord kreeg weëen, en er ontstonden complicaties die het leven van de vrouw en de baby in gevaar dreigden te brengen. De piloot besloot daarom om lager te gaan vliegen, waardoor de luchtdruk in het vliegtuig groter werd. Daardoor kon de vrouw worden gestabiliseerd en bleef ze in leven.

Meteen na de landing in Ramstein snelde een militair medisch team het toestel op en kon de vrouw in alle veiligheid in het vrachtruim bevallen. De moeder en het kind, een dochtertje, werden samen met hun familie naar een ziekenhuis in de buurt gebracht. Ze verkeren in goede gezondheid.  

Als gevechtspiloot in de Amerikaanse luchtmacht is mijn droom om dat jonge kind, Reach, te zien opgroeien als Amerikaans staatsburger en met Amerikaanse gevechtstoestellen te zien vliegen in onze luchtmacht.

Generaal Tod Wolters

De ouders hebben het meisje Reach genoemd, naar Reach 828, de naam van het C-17-toestel waarin ze geboren is. Dat maakte generaal Tod Wolters, het hoofd van het Amerikaanse Europese Commando, gisteren bekend. "Zoals u zich wellicht kunt voorstellen, is het als gevechtspiloot in de Amerikaanse luchtmacht mijn droom om dat jonge kind, Reach, te zien opgroeien als Amerikaans staatsburger en met Amerikaanse gevechtstoestellen te vliegen in onze luchtmacht", vertelde hij.

Moeder en kind maken het nog altijd goed. Maandag vertelde een militaire arts die bij de bevalling was, hoe het team "het ergste verwachtte, maar hoopte op het beste." "Toen ik de patiënt onderzocht, waren we voorbij het point of no return. De baby ging geboren worden voor we de vrouw veilig naar een medische faciliteit zouden kunnen overbrengen", aldus kapitein Erin Brymer aan CNN.

Wanneer besefte ze dat alles in orde zou komen voor de baby en de moeder? "Toen de baby al huilend ter wereld kwam! En we waren in staat om het meisje direct op haar moeders borst te leggen en te laten drinken. Ik dacht: "Oké, we zitten hier goed."

Het Air Mobility Command is een aanzienlijke component van de Amerikaanse luchtmacht. Het voert militair luchttransport uit voor wereldwijde operaties, humanitaire missies en andere speciale opdrachten. In die hoedanigheid speelt het een grote rol bij het evacueren van Amerikanen en Afghanen uit Kaboel.

Meest gelezen