Al meer dan de helft van eigenaars van zonnepanelen met digitale meter vroeg premie aan

Al meer dan de helft van de eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter die recht hebben op een eenmalige premie, hebben die al aangevraagd. Dat laat Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) weten. De premie is een compensatie voor het verlies aan rendement door de vernietiging van de regeling over terugdraaiende tellers.

Begin dit jaar vernietigde het Grondwettelijk Hof een regeling die voor veel mensen met zonnepanelen van belang was. Het ging over mensen die voor 1 januari 2021 zonnepanelen hadden laten plaatsen en een digitale meter hadden. De regeling gaf eigenaren van zonnepanelen ook met een digitale meter nog recht op het oude systeem met een terugdraaiende teller. De vernietiging van de regeling veroorzaakte veel commotie omdat veel eigenaars dreigden een flink stuk van hun rendement te verliezen.

De Vlaamse regering kwam daarop met verschillende maatregelen. Zo kregen de eigenaars recht op een compensatie, een eenmalige financiële tegemoetkoming voor mensen die hun zonnepanelen voor 1 januari 2021 gelegd hadden. Ze kunnen een premie aanvragen die een rendement van 5 procent op 15 jaar voor hun panelen moet garanderen. Daarnaast werd ook de geplande uitrol van de digitale meter aangepast en werd de batterijpremie verhoogd.

Sinds 20 juli kunnen mensen die eenmalige premie aanvragen. Na iets meer dan een maand hebben al 41.356 eigenaars van zonnepanelen dat gedaan. Daarvan werden al 17.240 dossiers goedgekeurd. In totaal maken naar schatting 70.000 eigenaars aanspraak op de tegemoetkoming. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) wil alle premies die voor midden november worden aangevraagd nog dit jaar uitbetalen.

De premie kan worden aangevraagd tot 19 januari voor wie al een digitale meter heeft. Wie nu nog een klassieke meter heeft en zonnepanelen plaatste voor 2021, kan de premie tot zes maanden na de plaatsing van de digitale meter aanvragen en uiterlijk tot 31 december 2025. De premie daalt evenwel elk jaar in afwachting van de plaatsing van een digitale meter.

Meest gelezen