AFP or licensors

Brexitonderhandelaar Michel Barnier kandidaat bij Franse presidentsverkiezingen

Michel Barnier stelt zich kandidaat bij de Franse presidentsverkiezingen van volgend jaar. Dat heeft de hoofdonderhandelaar van de Europese Unie bij de brexit aangekondigd op de Franse televisie. Hij wil het onder meer opnemen op tegen huidig president Emmanuel Macron.

In een interview met TF1 vertelde de 70-jarige Barnier dat hij "Frankrijk weer gerespecteerd wil maken". Barnier wil het opnemen tegen zittend president Emmanuel Macron, met wie hij nauw samenwerkte tijdens de brexitonderhandelingen, om "het land te veranderen". Hij sloeg een meer rechtse toon aan dan de president en sprak bijvoorbeeld over de noodzaak om "het gezag van de staat te herstellen" en "de immigratie te beperken".

In de jaren 70 begon Barnier zijn politieke carrière, toen als jongste parlementslid ooit van Frankrijk. Hij was onder meer minister van Buitenlandse Zaken en Landbouw en werd in 2016 hoofdonderhandelaar namens de Europese Unie (EU) voor de brexit. In de internationale pers kreeg hij vanwege die rol veel aandacht, maar bij het Franse publiek is hij relatief onbekend.

Barnier is het meest prominente lid van de centrumrechtse partij Les Républicains dat heeft gezegd zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen. Het is nog niet duidelijk of de partij een voorverkiezing organiseert of het lid dat het hoogste in de peilingen staat later dit jaar als kandidaat naar voren schuift.

Bij de presidentsverkiezingen in 2022 wordt Marine Le Pen van de rechts-populistische partij Rassemblement National (RN) waarschijnlijk de belangrijkste tegenstander van Macron.

Meest gelezen