Hoe verging het Thylane Blondeau, die 10 jaar geleden als "piepjong stoeipoes-fotomodel" felle kritiek kreeg?

Nauwelijks 10 jaar was ze, toen Thylane Blondeau eind 2010 poseerde voor het Franse modeblad Vogue met opvallende make-up, opgestoken haren, uitdagende kleren en hoge hakken, al dan niet liggend op een luipaardvelletje. Toen een half jaar later, in augustus 2011, de Amerikaanse nieuwszender ABC News aan de fotoshoot aandacht besteedde, gingen de poppetjes pas echt aan het dansen. Blondeau kreeg bakken kritiek over zich heen voor de "creepy photos". Maar ze bleef, met de steun van haar moeder, uiteindelijk niet bij de pakken zitten en is momenteel een van de best betaalde Franse fotomodellen, met miljoenen volgers - ze noemen zich "Thylaners" – op Instagram.

Thylane Blondeau is de dochter van tv-presentatrice/actrice/ zangeres/parttime ontwerpster Véronika Loubry en voetballer Patrick Blondeau, die in 1997 nog deel uitmaakte van het Franse nationale team. Op 4-jarige leeftijd stond ze voor het eerst op de catwalk, tijdens een modeshow van Jean Paul Gaultier.

Toen ze 10 was, volgde dan "de sexy fotoshoot" voor Vogue, die door de aandacht op ABC News in augustus 2011 plots wereldwijde commotie veroorzaakte. Nieuwsartikels kregen titels met omschrijvingen als "creepy photos" en omvatten termen als stoeipoesje, kindermishandeling, seksualisering van jonge kinderen en zelfs aanzetten tot pedofilie. Kinderpsychologen werden erbij gehaald om de eventuele negatieve invloed op Blondeaus leven te analyseren ("Jammer dat ze zo voor de leeuwen gegooid wordt, het is zelfs weerzinwekkend dat ze nu al aan ongezonde normen moet voldoen, met het idee dat ze er alleen op die manier goed uitziet.").

Ook de hoofdredactrice van het Nederlandse modeblad Elle vond dat er grenzen overschreden waren: "Ik vind dat dit te ver gaat. Zo'n meisje weet echt nog niet wat ze uitstraalt en het is te volwassen gebracht om nog ironisch te noemen." (Gazet van Antwerpen, augustus 2011) In het Verenigd Koninkrijk mengde politica Helen Goodman zich in het debat: "Vogue zou beter moeten weten, ze hebben enorm gefaald door dit te doen. De seksualisering van kinderen is een van de verderfelijke kwalen van onze tijd, hadden ze dit maar niet gedaan." (Meer Parijs, mei 2013)

Op de aantijgingen reageerde moeder Loubry toen kordaat: "Het enige wat me aan die fotoshoot gechoqueerd heeft, was de halsketting van 3 miljoen euro die ze droeg." Toch deden de harde opmerkingen die op het internet volgden moeder Loubry besluiten haar eigen Facebookaccount en die van haar dochter tijdelijk niet langer toegankelijk te maken voor het grote publiek.

Wie zegt dat ik de mooiste ben? Ik kan er niets mee!

Maar naast de voor sommigen "choquerende fotoshoot" viel anderen ook de schoonheid van het meisje op en kreeg Blondeau, nauwelijks 10 dus, het etiket van "mooiste meisje ter wereld" door de media opgespeld, een titel die haar eigenlijk na haar eerste catwalk in 2005 al toegewezen was.

Thylane Blondeau: "Ik vind mezelf niet het mooiste meisje ter wereld! Toen ik klein was, zeiden mensen dat steeds tegen me. Maar ik snapte niet eens wat ze bedoelden. Want wie zegt dat? Wie zegt dat ik de mooiste ben? Ik kan er niets mee. Ik kan er niks aan doen hoe ik eruitzie. Dit is wie ik ben." (L’Officiel, november 2018)

"Ach, voor mij is het enkel maar een titel. Het zijn altijd de tijdschriften die er weer op terugkomen: "Daar is ze, het mooiste meisje ter wereld." Ik besteed er geen aandacht meer aan." (Oh! My Mag, maart 2020)

Blondeaus carrière werd door de kritiek alvast even op een lager pitje gezet, maar uiteindelijk pikte ze die draad als tiener snel weer op. Op haar 14e sloot ze een modellencontract bij IMG Models Worldwide, naast onder meer Gigi Hadid en Kaia Gerber. "Waarom zou je te jong zijn om het als fotomodel te maken, als je goed omringd wordt, door mensen die om je geven?", aldus Blondeau tijdens een rode loper-interview. Het werd de start van een intussen al indrukwekkende modellencarrière, en meer.

Zo speelde ze in 2015 mee in de Franse cultfilm "Belle et Sébastien: l’aventure continue", een prent over de opmerkelijke vriendschap tussen een jongen en zijn herdershond. In februari 2017 was ze een van de sterren tijdens een exclusieve catwalkopdracht voor Dolce & Gabbana voor de modeweek van Milaan. In april van dat jaar werd ze ambassadrice voor L’Oréal Paris, waardoor ze de jongste "Loréalista" in de modegeschiedenis werd. Bovendien werd ze het gezicht van het parfum "Mon Premier Parfum" van de Franse modeontwerpster Lolita Lempicka.

Ze werd daarna kind aan huis bij de grote modehuizen en was alom aanwezig op modeweken wereldwijd. In 2018 kondigde ze een eigen kledinglijn aan, "Heaven may", maar die blijkt voorlopig geen echt groot succes. Op het einde van dat jaar werd ze door entertainmentwebsite TC Candler tot "Mooiste gezicht ter wereld" gekozen.

In juli 2019 volgde een nieuw hoogtepunt: Blondeau werd door Cacharel gekozen om het gezicht van de nieuwe parfum Amor Amor te zijn, iets wat in de modewereld beschouwd wordt als een van de grootste ambities die kunnen gerealiseerd worden. Ook volgde dat jaar de titel van "Fotomodel van het jaar" door het lifestyletijdschrift Cosmopolitan, een nog steeds opmerkelijke prestatie, omdat ze met haar 1 meter 70 niet de ideale lengte heeft om het als topmodel te maken.

Tijdens de Parijse modeweek in september 2020, waar de damescollecties voor de zomer van 2021 voorgesteld werden, wist ze opnieuw veel aandacht naar zich toe te trekken met een gewaagde jurk van modemerk Etam. Het hoeft geen betoog dat Blondeau momenteel beschouwd wordt als een van de meest gewaardeerde en dus ook best betaalde modellen ter wereld.

Maar zeker zo belangrijk als haar modellenwerk is haar invloed via Instagram, met meer dan 4 miljoen volgers. Diverse modewebsites omschrijven haar account alvast als "een goudmijn", een ideale manier om tegen een lucratieve betaling reclame te maken. Blondeau is zich daar wel degelijk van bewust: "Er wordt vaak gekeken naar het aantal volgers door merken alvorens met iemand in zee te gaan. En ja, Ik ben dol op Instagram! Ik heb veel volgers en vind ook dat ik hen wat moet bieden. Ik heb een privéleven en een publiek leven, maar die lopen volledig door elkaar heen. Maar ik ben ermee opgegroeid. Ik weet niet beter!" (L’Officiel)

"Ik probeer er op Instagram met mijn selfies altijd zo naturel mogelijk uit te zien. Geen make-up voor mij daar dus. Op Instagram ben ik een doorsneemeisje. Ik wil daar geen ander beeld van mezelf tonen dan ikzelf ben. Want ik ben heus niet perfect. En iedereen is op zijn eigen manier knap en intelligent. Je moet het alleen durven te tonen." (Oh! My Mag)

"Dat ik zo veel volgers op Instagram heb, verandert niet de manier waarop ik leef. Ik ben nog altijd jong en tevreden met wie ik ben. Maar ik zal me voor honderd procent inzetten voor die "Thylaners" (zo noemen de fans van Blondeau zich, red)." (Frivolette Magazine, april 2018)

De intussen 20-jarige Blondeau woont momenteel in Parijs, in een luxueus appartement dat ze in mei 2020 graag aan de wereld toonde. Haar relatie met de Franse dj Milane Meritte toen, was bovendien perfect voer voor de plaatselijke tabloids. Momenteel zou ze een relatie hebben met acteur Ben Attal.

Ook al zorgde ze voor "een van de grootste controverses in de recente modegeschiedenis”, zoals Elle ooit omschreef, de conclusie van Blondeau is alleszins: "Blijf altijd in jezelf geloven!"

Meest gelezen