Leerlingen Technisch Atheneum Maaseik bouwen replica van oudste apotheek van België

Leerlingen van het GO Technische Atheneum in Maaseik hebben op vraag van de stad een replica gebouwd van de kasten uit het Apotheekmuseum. Die originele apotheek uit de 18de eeuw is de oudste van het land en mag door museumbezoekers niet aangeraakt worden. Met de replica kast mag dat wel. 

In het Apotheekmuseum in Maaseik kan je de oudste apotheek van ons land bezoeken. Tussen 1704 en 1959 werkten er maar liefst 6 generaties apothekers. En de originele kasten staan er nog altijd. "De apotheek is een juweeltje", vertelt conservator Jacques Dalemans. “Maar je mag hier als bezoeker niets aanraken, dan gaat het alarm af." 

Omdat interactieve musea voor bezoekers veel aantrekkelijker zijn, ging het Apotheekmuseum op zoek naar een oplossing. De keuze viel op een replica kast, die dezelfde uitstraling heeft en die bezoekers wel mogen aanraken. De dressoir kast met 40 laden werd gemaakt door leerlingen  van de Campus Van Eyck van het Technisch Atheneum. Gisteren werd ze naar het Apotheekmuseum gebracht. 

Er zitten zes geheime laden achter gemarmerde wanden

Gian Luca Bosmans, leerling GO Technisch Atheneum Maaseik

“Ik ben meerdere keren naar de originele kasten vol laden in het museum komen kijken,” vertelt leerling Gian Luca Bosmans. “Dezelfde laden komen nu terug in een nieuwe dressoir kast. Er zijn 40 laden in de drie meter lange kast en 6 geheime laden achter gemarmerde wanden. Zowel de uitstraling van de laden, het tableau als de marmerkleur zijn identiek aan de originele apotheek. Mijn klasgenoten en ik zijn er trots op." 

We tonen dat technisch- en beroepsonderwijs geen tweede keuze is

Nanouk Borgerhoff, directeur Technisch Atheneum Maaseik - Campus Van Eyck

Ook directeur Nanouk Borgerhoff van het Technisch Atheneum is trots. "We hebben kunnen tonen dat technisch- en beroepsonderwijs geen tweede keuze is. De leerlingen zullen binnenkort ook samen met hun familie de kast eens komen bewonderen. En ik hoorde dat ze er zelf ook al veel reclame voor aan het maken zijn."

Lege lades vullen

De lades van de replica kast zijn momenteel nog leeg. Maar de stad Maaseik wil daar verandering in brengen, vertelt schepen van Toerisme Myriam Giebens (Pro3680) . "In een oude apotheek had je veel geuren, kruiden en attributen. Het zou leuk zijn dat de bezoekers door de lades op te trekken nieuwe geuren en kruiden kunnen ontdekken van vroeger." Maar om de kast helemaal te vullen roepen ze de hulp in van de inwoners. "De inwoners van Maaseik mogen ideeën leveren, over wat er in de lades moet liggen", vertelt Giebens. 

Alle ideeën zijn welkom bij Musea Maaseik, aan de Markt 45.

Meest gelezen