In afwachting van heropbouw fabriek na noodweer: Luikse chocolatier Galler maakt chocolade in Vlaanderen

De Luikse chocoladefabrikant Galler, die zwaar getroffen werd door de overstromingen van midden juli, zal voorlopig in Vlaanderen chocolade produceren. De fabriek van Galler in Chaudfontaine is helemaal vernield, de vestiging zal ten vroegste in maart volgend jaar weer opstarten. Tot zolang wordt er dus chocolade geproduceerd in Vlaanderen. 

De watersnood in Wallonië in juli was een economische ramp voor chocolatier Galler in Chaudfontaine, in de provincie Luik. Het bedrijf heeft er zijn fabriek net naast de Vesder. De machines en grondstoffen werden door de overstroming van de rivier helemaal verwoest.

De fabriek in Vaux-sur-Chevremont kreeg de volle laag: het water stond bijna 2 meter hoog, alle machines zijn aangetast, alle voorraden zijn voor de vuilnisbak.

Videospeler inladen...

Het productieatelier zal ten vroegste eind maart 2022 heropend kunnen worden. Tot zo lang zal het bedrijf dus elders zijn chocolade moeten maken om te kunnen blijven bestaan.

Tijdelijk chocolade maken in Vlaanderen

Galler maakt nu bekend dat het huurcontracten heeft ondertekend met meerdere productieplekken in Vlaanderen, waar het zal kunnen werken met zijn eigen mensen en grondstoffen. Ook voor de productie van wafels heeft het bedrijf een oplossing gevonden bij een banketbakkerij in de streek van Andenne.

De tijdelijke productie op die locaties heeft wel gevolgen, laat het bedrijf nog weten. De smaak en kwaliteit zal wel dezelfde zijn, maar de vorm zal een beetje verschillen. Dat komt omdat ze andere vormen moeten gebruiken.

Galler maakt al sinds 1976 chocoladerepen met dezelfde machines en vormen, maar die apparatuur is nu onbruikbaar. De machines werden naar Italië gestuurd voor reparatie. Als alles goed gaat zal alles in maart volgend jaar weer als vanouds zijn.

Meest gelezen