Middeleeuwse Sint-Lutgardisstoel uit Borgloon beschermd als Vlaams topstuk

Vlaanderen heeft de stoel van de Heilige Lutgardis beschermd als topstuk. Er is een eeuwenoude traditie aan de middeleeuwse koorstoel verbonden: Vrouwen die niet zwanger raken, kunnen op de stoel gaan zitten en vragen om hun kinderwens in vervulling te laten gaan. Momenteel wordt de Sint-Lutgardisstoel bewaard in de Sint-Odulphuskerk in Borgloon. 

De Sint-Lutgardisstoel stond in de periode 1190-1210 in het Sint-Katharinaklooster in Sint-Truiden. De stoel was een onderdeel van het koor en is vernoemd naar de jonge vrouw Lutgardis uit Tongeren, een van de benedictinessen van het klooster. Zij ontfermde zich over zieken en zwakkeren en ook vrouwen die niet zwanger raakten, riepen haar hulp in. 

De stoel is het oudste zitmeubel van Vlaanderen. In 1231 verhuisde hij samen met de zusters van het Sint-Katharinaklooster naar de abdij van Nonnenmielen in Metsteren (Sint-Truiden). En in 1836 kwam de stoel terecht in het cisterciënzerinnenklooster Mariënlof in Kerniel (Borgloon). Na het vertrek van de zusters in 2020 kreeg de stoel een vaste stek in de Sint-Odulphuskerk in Borgloon.  Ook nu nog komen er elk jaar enkele tientallen vrouwen met een kinderwens even op de koorstoel zitten. 

Topstuk

Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) heeft de stoel van de Heilige Lutgardis nu toegevoegd aan de lijst met topstukken, zodat het erfgoedstuk ook in de toekomst goed bewaard zal worden. De eigenaar komt daardoor ook in aanmerking voor subsidies voor renovaties. Vorige week werden ook al ‘Het kleedje van de Morin’ en ‘De reliekenschat van Herkenrode’ op de lijst met topstukken gezet.

Meest gelezen