In "Vlaanderen herleeft" vertelt een padellende Niels Destadsbader over zijn sportieve plannen.

Zanger Niels Destadsbader gaat  padelvelden aanleggen: "Slimme investering en weinig risico, want padel is blijver"

Zanger Niels Destadsbader gaat investeren in de aanleg van padelterreinen. Dat vertelt hij in "Vlaanderen herleeft", het Eén-programma van Eric Goens over de doorstart van de muzieksector na de coronacrisis. Ook ondernemer Marc Coucke heeft al laten weten dat hij geld vrijmaakt voor de snel groeiende padelsport. "Een slimme investering, die zichzelf snel terugverdient", zegt sporteconoom Trudo Dejonghe daarover aan VRT NWS.

Een fanatiek padellende Niels Destadsbader vertelt in "Vlaanderen herleeft" dat hij een tweetal jaar geleden verliefd is geworden op de sport. "Ik heb er vroeger altijd van gedroomd om een eigen tennisclub te hebben. En nu heb ik een nieuw ideetje: ik ga zelf enkele padelclubs beginnen", vertelt de zanger.

Waar die clubs komen, geeft Destadsbader nog niet prijs, wel dat het niet in zijn thuisbasis Deerlijk zal zijn. "We willen bekijken om het op verschillende plaatsen te doen: dat is de ambitie. Onder de naam "Viva Padel", met 8 veldjes per locatie", aldus Destadsbader, die meteen de eerste ontwerpplannen laat zien aan Eric Goens. 

In dit fragment uit "Vlaanderen herleeft" vertelt Niels Destadsbader meer over zijn padelplannen:

Voor één plek heeft Destadsbader al de goedkeuring gekregen. Op welke termijn die eerste padelclub er komt, is niet duidelijk. Maar een carrièreswitch zit er niet in, benadrukt de zanger. 

"Ik hoop dat ik de rest van mijn leven kan blijven zingen", klinkt het. "Maar af en toe een risico nemen is niet verkeerd, toch? In mijn eerste Sportpaleisconcert heb ik ook het grootste deel van mijn spaargeld gestoken, en dat was toen een risico", geeft de zanger toe. 

De aanleg van een padelveld kost tussen de 40.000 en 60.000 euro.

Trudo Dejonghe, sporteconoom (KULeuven)

Een slimme investering met relatief weinig risico, noemt sporteconoom Trudo Dejonghe (KULeuven) de plannen van Destadsbader. Hij is trouwens niet het eerste bekende gezicht dat padel een financiële injectie geeft. Ondernemer Marc Coucke heeft aangekondigd dat hij tegen eind 2021 ongeveer 200 nieuwe padelvelden wil aanleggen. 

"Eén veld aanleggen, dat kost tussen de 40.000 en 60.000 euro", aldus Dejonghe. "Een grote investering die je in één keer moet doen, maar het kost een pak minder dan een tennisveld, dat je om de zoveel jaar opnieuw moet aanleggen omwille van de ondergrond."

"Een padelveld is trouwens een investering die zichzelf vrij snel terugverdient. Want de meeste padelspelers zijn geen lid van een club, maar betalen een vast bedrag per uur, om hun terrein te reserveren. En de vraag naar padelveldjes is énorm: de meeste terreinen zijn de hele dag door en 's avonds non-stop bezet. Reken maar uit." 

Padel is populair, en er is tegelijk een groot tekort aan infrastructuur, dus er is wat geluk en geduld mee gemoeid om een plek te bemachtigen. "Padel is dé hype van het moment, mede door de coronacrisis. Het is een sport die je buiten kan beoefenen, met de nodige afstand. Het voorbije jaar hebben veel mensen ervan geproefd, en ik ben ervan overtuigd dat padel op termijn een blijver is, en de hype zal overstijgen", aldus sporteconoom Trudo Dejonghe.

Pixabay

Enkele cijfers: hoe groot is padel in Vlaanderen?

  • Er zijn 200 clubs, waarvan 180 clubs open en speelklaar zijn. 20 clubs openen nog in 2021 de deuren.
  • In 42 clubs wordt er enkel padel gespeeld, in 138 clubs zowel tennis als padel.
  • 821 padelterreinen zijn geregistreerd: 740 ervan zijn open, 81 velden zijn nog in aanleg. Het aantal velden is sinds eind 2020 al verdubbeld.
  • In 2021 komen er zeker nog 30 padelterreinen bij.
  • Op 16 locaties zijn er nog eens 55 padelterreinen, die niet zijn aangesloten bij de sportfederatie Tennis Vlaanderen, maar bvb. eigendom zijn van een camping, of de gemeente.
  • Bijna 62.000 Vlamingen zijn lid van een padelclub.

(bron: Tennis Vlaanderen)

"Padel is laagdrempelig: in principe kan iedereen het, en kan je er veel plezier uit halen. Er zit nog veel groeimarge, naar spelers en ledenaantallen toe. Het is nu dus een goed moment om te investeren in padelvelden, want de markt is helemaal nog niet verzadigd. En net omdat er zo veel privéinitiatieven zijn, gaat de overheid hier niet in investeren. Dat gebeurt wel bvb. in zwembaden of turnhallen, omdat investeringen in die sporten vaak niet rendabel zijn", legt Dejonghe uit." 

De moeilijkste factoren bij de aanleg van een padelterrein? De omgevingsvergunning, en de geluidshinder.

Trudo Dejonghe, sporteconoom (KULeuven)

En toch zijn er ook enkele valkuilen voor wie wil wil investeren in padel. "Een omgevingsvergunning krijgen: dat is het moeilijkste. Want je kan niet overal zomaar een padelterrein aanleggen. Padel gaat immers gepaard met wat geluidsoverlast. Het continue gekaats van die bal, tegen de ondergrond en tegen de muren rond het terrein: buurtbewoners zien padelterreinen om die reden vaak niet graag komen", aldus Dejonghe. "Er is op verschillende plaatsen al protest geweest tegen de aanleg of uitbreiding ervan."

"Een padelveld moet dus in recreatiegebied komen. Daarom dat veel investeerders uitkijken naar de uitbreiding van een bestaande tennisclub, of recreatiepark. Als de algemene faciliteiten zoals een kantine of kleedkamer en douches al voorhanden zijn, dan scheelt dat bovendien in de kosten en stuwt dat de omzet vaak nog omhoog."

Meest gelezen