De GO! tienerschool Tangram opent haar deuren.
Radio 2

Nieuwe tienerschool Tangram in Vilvoorde: "Leerlingen zitten samen in groepen van drie geboortejaren"

In Vilvoorde opent het gemeenschapsonderwijs in de Vier Fonteinenwijk de tienerschool Tangram. In de school zullen leerlingen van 2,5 tot 14 jaar niet samen zitten in klassen volgens leeftijd maar wel in leeftijdsgroepen van telkens drie geboortejaren.

De Tangramschool hanteert een leeftijdsdoorbrekende aanpak en legt de nadruk op zelfstandig werken. "We werken met groepen waarin telkens drie leeftijden samen zitten", legt directeur Greet Vermaelen uit. "Elke groep heeft meerdere leerkrachten. Op die manier kan voor een doorgedreven begeleiding worden gezorgd en kunnen de leerlingen veel meer krijgen wat ze nodig hebben. We willen hen aansturen zodat ze zelfstandig leren werken."

Tangramtijd

De leerlingen krijgen ook zogenoemde Tangramtijd. "Dat is werktijd waarin de kinderen alleen of in groep zelfstandig aan de slag gaan", vertelt Greet. "Ze krijgen dan taken en moeten zelf de stappen zetten om die te vervullen. Daarbij worden ze begeleid door coaches. Dat zijn ook de mensen die regelmatig met de leerlingen individuele gesprekken zullen hebben om te kijken waar ze staan en hoe ze evolueren."

Directeur Greet Vermaelen is klaar voor het nieuwe schooljaar.
Radio 2

Het mengen van leerlingen van verschillende leeftijden heeft een specifiek doel. "Zo willen we de overgang verzachen tussen de kleuterklas en de lagere school, of tussen de lagere school en het secundair onderwijs. Die overgang verloopt vaak heel bruusk maar bij ons dus niet."

Vertraging door corona

De school neemt haar intrek in een gloednieuw gebouw en dus wordt nog met man en macht gewerkt om alles klaar te maken voor het nieuwe schooljaar. "We starten in containerklassen tegenover ons nieuwe gebouw. Na twee maanden zullen we dan de overstap maken", zegt Greet. "Door corona zijn de bouwwerken later begonnen dan gepland." De architectuur van het multifunctionele schoolgebouw ondersteunt het pedagogische concept. Er zijn amfitheaters, een didactische keuken en crearuimtes, en ook een glijbaan van op het dak.

Er wordt hard gewerkt om alles klaar te maken voor 1 september.
Radio 2

Meest gelezen