Radio 2

Politiehonden verzamelen op strand Sint-Idesbald: "We tonen per discipline wat we kunnen met onze hond"  

Het is Dag van de Hond en dat zullen ze in Koksijde geweten hebben. Daar is er voor het eerst een samenkomst van allemaal politiehonden: honden van de brandweer, douane, defensie en Civiele Bescherming. Ze tonen per discipline wat ze kunnen.

Er lopen zo'n 350 viervoeters op het strand van Sint-Idesbald. De begeleiders geven een demonstratie: patrouilleren, drugs en explosieven opsporen en er zijn ook geldhonden. Die worden specifiek ingezet om geld terug te vinden. Stephanie Tourlouse van de politiezone Westkust heeft het initiatief voor deze hondendag genomen: "Het idee is vorig jaar ontstaan bij het overlijden van 2 honden, Drago en Blue, in de politiezone Damme/Knokke-Heist. Daar zijn we toen samengekomen met 100 mensen. En dan is het idee onstaan om eens in leukere omstandigheden bijeen te komen. Van het een kwam het ander." 

(lees verder onder de foto)

Radio 2

Drago was de hond van politieagent Bjorn Dewaele. Hij overleed na een zwaar verkeersongeval. Ondertussen is Bjorn volop bezig met het opleiden van zijn nieuwe hond, Diesel. “De band met mijn nieuwe hond is nog niet dezelfde als met Drago, maar dat kan ook niet. Drago heb ik 5 jaar opgeleid, ik heb ermee geslapen. Ik heb Diesel gevonden in Limburg, en die ben ik nu aan het opleiden als patrouillebegeleider, bijstand voor vechtpartijen zeg maar. Ik ben hem ook aan het opleiden om drugs op te sporen. Nog voor het einde van het jaar wil ik zijn tweede brevet halen. 

Spectaculaire disciplines

De begeleiders geven deze namiddag een demonstratie met hun honden op het strand ter hoogte van Ster der Zee in Sint-Idesbald. Sommige disciplines zijn best wel spectaculair om te zien. Zo heeft de reddingshelikopter al enkele honden gewincht. 

Meest gelezen