Foto Provincie Oost-Vlaanderen

Primeur voor school in Mariakerke: leerlingen gaan volgende week met "circulaire boekentas" naar school

Enkele leerlingen van de basisschool De Wijze Eik uit Mariakerke willen het nieuwe schooljaar aanvatten met een "circulaire boekentas". Dat is een boekentas gemaakt uit gebruikt reclametextiel. Daarvoor werkt de school samen met een bedrijf uit de sociale economie: Weerwerk. Projectmanager Johan Bonner legt bij Radio 2 Oost-Vlaanderen uit wat de bedoeling is van het initiatief.

Vanaf het begin van volgend schooljaar gaan enkele leerlingen van basisschool De Wijze Eik in Mariakerke, bij Gent, de eerste circulaire boekentassen van ons land gebruiken. De tassen zijn ontwikkeld door de organisatie Weerwerk, en zijn milieuvriendelijk. "Tegenwoordig hebben veel kinderen een boekentas die er wel mooi uitziet, maar meestal komt die tas uit een container van China. En na een jaar verdwijnt die vaak weer in de vuilbak. En daar willen we iets aan doen", zegt projectleider Johan Bonner bij Radio 2 Oost-Vlaanderen.

De tassen bestaan grotendeels uit gebruikt reclametextiel. "In ons sociaal atelier verwerken we dat materiaal tot boekentassen", legt Bonner uit. "Daarnaast kunnen de zakken ook gebruikt worden als pennenzakken, zwemzakken en turnzakken. Dat wordt allemaal geïntegreerd in diezelfde zak."

Boekentassen verhuren

Verder worden de boekentassen ook niet verkocht, maar verhuurd aan ouders van leerlingen. Ouders kunnen ze dan aan het eind van het schooljaar weer inleveren en dan gaat Bonner met zijn team de tassen herstellen voor het nieuwe schooljaar. 

De huurprijs van de boekentassen wil Bonner zo laag mogelijk houden. "We zoeken nog volop naar sponsors. Dan kijken we vooral naar grote bedrijven of serviceclubs. Op die manier hopen we dat ouders maar een klein stukje moeten betalen van het volledige bedrag."

kasto80

Meest gelezen