Foto: Monumentenwacht Vlaanderen vzw

Provincie Vlaams-Brabant zoekt monumentenwachter: "Aan een touw bengelen hoort erbij"

De monumentenwachters van de provincie Vlaams-Brabant zijn op zoek naar een nieuwe collega. De Monumentenwacht inspecteert historisch waardevolle gebouwen en monumenten. In Vlaams-Brabant zijn dat er ongeveer 1.050.

Willy Roest heeft al dertig jaar ervaring als monumentenwachter. Hij weet dus als geen ander wat de job inhoudt. "Wij inspecteren op vraag van de eigenaars, historische gebouwen van de nok tot de kelder en noteren alle gebreken in een verslag. Daar kan de eigenaar dan mee aan de slag", vertelt Willy in Start Je Dag op Radio 2 Vlaams-Brabant. "Oog voor detail is heel belangrijk. Soms is maar één lei van een dak in slechte staat maar na een paar jaar van vochtinsijpeling kan dat aan de binnenkant van een gebouw voor ernstige schade zorgen. Als de eigenaar snel kan ingrijpen op basis van ons verslag kan dat hem veel kosten besparen."

Stuntmannen en -vrouwen

Niet alle monumenten zijn even vlot bereikbaar. Dan komt er wat stuntwerk aan te pas. "Wij werken met touwtechnieken", legt Willy uit. "Op plaatsen waar we moeilijk aan kunnen, werken we met touwen en kruipen we er zo naartoe. Of afdalen van torens, dat gebeurt ook soms."

Al veel gebouwen gered

Historische gebouwen krijgen anno 2021 soms een nieuwe invulling. Vooral kerken krijgen nieuwe bestemmingen. Ook daarin spelen de monumentenwachters een rol. "Zeker kerken vertonen vaak gebreken, vaak omdat ze niet altijd even goed onderhouden worden. Maar dat gebeurt evengoed bij andere gebouwen, als het budget van de eigenaar het niet toelaat om voor een regelmatig onderhoud te zorgen. Toch is er een goede evolutie aan de gang. Veel gebouwen die twintig jaar geleden in nood waren, zoals het Begijnhof in Aarschot, zijn intussen mooi gerestaureerd."

Monumentenwacht Vlaanderen vzw

De vacature voor monumentenwachter vind je op de website van de provincie Vlaams-Brabant.

Meest gelezen