Radio 2

Veel reactie in Ieper op oproep om Afghaanse vrouwen van Moeders voor Vrede te steunen

Steeds meer West-Vlamingen tonen zich solidair met de Afghaanse medewerksters van Moeders voor Vrede die deze week in Ieper zijn aangekomen. Veel mensen schenken geld, kledij of andere spullen om hen te helpen.

De Aghaanse vrouwen die in Ieper verblijven, moesten op de vlucht voor de extremistische taliban die in Afghanistan de macht heeft gegrepen. De vrouwen werkten voor Moeders voor Vrede aan projecten om meisjes en vrouwen op te leiden en aan werk te helpen. Maar onder de taliban maken die projecten nog weinig kans. In Ieper krijgt de groep tijdelijk onderdak in een jeugdhotel. Het gaat ondertussen om 21 mensen, want er zijn ook kinderen en mannen van de medewerksters in Ieper aangekomen. 

Financiële en andere giften

Een vrouw met een kledingwinkel schonk al voor meer dan 40.000 euro aan kledij. Het museum Talbot House in Poperinge schenkt de inkomsten van de kantine van deze week.  Evi Lootens, coördinator van Moeders voor Vrede is blij verrast: "De Afghanen hadden amper iets bij toen ze aankwamen. Elk een kleine rugzak. Ze hebben geen extra schoenen, geen reservekledij, enkel wat persoonlijke spullen. Toen ze aankwamen, vroegen ze meteen ook naar shampoo. We hebben toen beslist om op Facebook een oproep te lanceren om spullen en geld in te zamelen. Daar komt veel reactie op." 

Meest gelezen