VBO: "Telewerk is een blijver, maar het is geen eenheidsworst"

Werkgeversorganisatie VBO (Verbond van Belgische Ondernemingen) gaat ervan uit dat telewerk een blijvende realiteit is, ook na corona. Wel zal elk bedrijf oplossingen op maat moeten zoeken, zo zei topman Pieter Timmermans in "De ochtend" op Radio 1. Het VBO organiseert vandaag een conferentie over het onderwerp.

Beluister hier het gesprek uit "De ochtend"

Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het VBO, wijst er vooreerst op dat er al dertig procent telewerk was vóór de coronacrisis. "En volgens ons onderzoek zal dat stijgen naar veertig procent of meer.  Althans volgens de werkgevers. En wat de werknemers betreft: zestig procent van wie telewerkt, verwacht dat ook in de toekomst te blijven doen."

Er is geen alleenzaligmakend systeem voor alle bedrijven

Pieter Timmermans, topman VBO

Telewerk is wel iets dat op maat van het bedrijf moet worden opgezet.  Er is niet één goed model dat voor iedereen werkt, zo zegt Timmermans.  Want niet elke activiteit leent zich tot telewerk.  En de wensen van de werkgever, die een efficiënt bedrijf wil, moeten in overeenstemming worden gebracht met die van de verzuchtingen van de werknemer, die vaak te maken hebben met mobiliteit.

Wittebroodsweken voorbij

"In het begin van de lockdown was er een soort honeymoonstemming (hoerastemming, nvdr) over telewerk", zegt Timmermans. "Thuiswerken: perfect, we moeten ons niet verplaatsen! Maar naarmate dat langer duurde, ontdekte men ook de negatieve effecten. Mensen vragen nu om terug te komen naar kantoor, ze missen de band met collega's."

De hoerastemming van weleer heeft dus plaats gemaakt voor realisme. Het is in die sfeer dat er vanmiddag gedebatteerd wordt over de voor- en nadelen van telewerk tijdens de eerste nationale telewerkconferentie, die plaatsvindt bij het VBO zelf. De vier ministers van Werk van ons land hebben hun deelname bevestigd.

Meest gelezen