© Bepublic

VR-bril haalt kinderen die langdurig in ziekenhuis verblijven virtueel naar huis

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) heeft een project met Virtual Reality-brillen getest op de kinderafdeling. Bedoeling is om patiënten die lange tijd in het ziekenhuis moeten blijven, dichter te brengen bij hun familie, klasgenoten en vrienden. Letterlijk dan, met een VR-bril waarmee de kinderen kunnen binnenkijken in hun huiskamer of hun klas bijvoorbeeld.   

Een VR-bril, een kleine robot en een 5G-verbinding, meer is er niet nodig om jonge patiënten die in het ziekenhuis verblijven midden in de woonkamer van hun huis of klas te brengen. VRiendje heet de robot, een mobiel apparaat in de vorm van een mannetje van 20 cm groot. Het is uitgerust met een 360 graden-camera, microfoons, speakers en een verbinding met het internet. Een 5G-verbinding is cruciaal: de VR-beelden worden razendsnel doorgestuurd.  

Hoofd bewegen en thuis live meekijken

De kleine robot staat vanop afstand in verbinding met een VR-bril die de patiënt in het ziekenhuis opzet. Die patiënt hoeft alleen maar zijn hoofd te bewegen om rond te kunnen kijken in de ruimte waar de robot staat. Hij ziet live wat er zich in die andere ruimte afspeelt en kan via de microfoon spreken met de mensen die daar aanwezig zijn. 

 Ik vond het wel leuk om thuis te kunnen meekijken zonder dat je er bent

Cédric Van Den Bogaerde (13 jaar), patiënt

De afgelopen maanden testte Telenet VRiendje uit op de afdeling kindergeneeskunde van het UZA. Cédric Van Den Bogaerde uit Mortsel is één van de patiëntjes in het UZA die het al heeft uitgetest, en hij is enthousiast. "Ik vond het wel leuk om thuis te kunnen meekijken zonder dat je daar bent. Hier in het ziekenhuis kan je niet veel doen,  alles is hetzelfde."

Het gaat voorlopig om een proefproject, want er is een 5G-verbinding voor nodig, en die is er nog niet overal.

© Bepublic

Meest gelezen